Kategorije: InterviewNovosti

Vatra: “VT je bio kratkometražni izlet i pokušaj oživljavanja nekih naših starijih pjesama…”

  • Datum objave: 25.11.2013.
  • Autor članka: Festival.hr

Festival.hr u svom nastojanju da promovira festivale i festivalsku kulturu, također nastoji promovirati jednako i hrvatske i strane bendove koji sviraju po festivalima. Povodom izlaska novog EP-a banda Vatra, porazgovarali smo sa pjevačem Ivanom Dečakom!

Ivane bok! :) Od vašeg zadnjeg albuma „Ima li budnih“ prošlo je dvije godine, a unazad nekoliko dana izišao je vaš novi EP-a pod nazivom „VT“. Kako biste ukratko predstavili nove pjesme?

Riječ  je o već  postojećim  pjesmama, objavljene su na prijašnjim albumima Vatre. Ovih pet pjesama koliko smo ih odlučili staviti na EP izdanje, plus remix pjesme “Tremolo”, dobile su nove aranžmane, skrojili  smo im odijelo za 2013.godinu. Neke od njih, kao što su “Bilo je dobro dok je trajalo (ep version)” Ili “00:50 (ep version)”postat će sada sastavni dio naše koncertne set liste, dok će  ostale ostati podsjetnik na promišljanja  o glazbi članova benda ljeta gospodnjeg 2013.

Što predstavlja ime albuma „VT“?

Za sve koji ne znaju, pitaju se ili sumnjaju, u ovom slučaju “VT” je registarska oznaka našeg rodnog grada, te istovremeno s naše strane jedan  hommage Virovitici.

Moramo primijetiti da ste na novom EP-u pomalo se odmaknuli od vašeg „uobičajenog“ zvuka sa novim aranžmanom već poznatih pjesama. Od kud je potekla ideja za nove aranžmane i ovaj zanimljivi glazbeni „izlet“?

Drago mi je da primjećujete odmak ili pomak, jer po nama to i jest smisao muziciranja, vječita igra i kemijanje, zapravo to radimo na svakom albumu. Ideja je nastala u vremenu izolacije benda, a za potrebe usviravanja basista Tomislava Šuška. Kako je Tomislav već kroz  tri dana bio spreman za koncertne akrobacije, odlučili smo preostale dane potrošiti  na već spomenutu igru i kemijanje. Dogodilo se to da nam se na kraju rezultat svidioi odlučili smo ga podijeliti sa publikom.

Na EP-u se nalazi i zanimljiva kolaboracija sa DJ –em all the woods koji je remixirao vaš hit „Tremolo“. Kako se stvorila ideja o ovoj kolaboraciji?

Najiskrenije, na ideju smo došli u našoj omiljenoj kvartovskoj birtiji, znakovitog imena “Chanson”, u  kojoj gotovo svakodnevno održavamo glazbene kružoke, kojeg su dio glazbenici, DJ-I, producenti itd. Na jednom takvom kružoku prijatelj i DJ all the woods je predložio napraviti remix za “Tremolo”, ideja mi se odmah dopala, a njegova finalna verzija sa tekstom na francuskom  u izvedbi Marine Bažulić, još I više.

Na ovom albumu (kao i na prethodna dva) produkciju vam potpisuju Ferina i Miholjević. Možemo li to protumačiti kao znak da Vatra nastavlja svoje djelovanje u ovome glazbenom smjeru na idućem LP-u ili nas očekuju nova iznenađenja? Što nam možete reći o albumu kojega spremate? 

“VT” je bio kratkometražni  izlet i pokušaj oživljavanja nekih naših starijih pjesama, htjeli smo time izazvati reakciju, potaknuti ljude da poslušaju pjesmu, bilo u ovom novom ili originalnom starom ruhu. Novi album donosi potpuno nove pjesme, već ih imamo podosta, a kako će Vatra zvučati na novom albumu imat ćete priliku saznati već u ožujku 2014. kada planiramo objaviti prvi najavni singl, a sve u sklopu obljetnice benda. Naime  2014.god. slavimo petnaest godina Vatre. I da, produkciju ćemo opet raditi sa Jurom i Pavlom, jer oni su neiscrpno vrelo i odlični učitelji!

No, da se vratimo na trenutne projekte, moramo naglasiti da je 14.11. u Vintage baru održana koncertna promocija novog EP-a. Kakvi su vaši dojmovi? Jeste zadovoljni koncertom?

Zadovoljan  sam izvedbom benda  kao i reakcijom publike. Zvali su na dva bisa, valjda smo onda bili dobri, haha! Vintage je sjajan novi zagrebački klub. Već smo drugi puta u nešto manje od godinu dana hodočastili, a tamo rado svratimo i kada nije riječ o koncertu Vatre.

Koje još koncerte možete navijestiti našim čitateljima, je li u planu i nova turneja?

Za sada je potvrđen nastup u Vinkovcima u sklopu Marin Rockfest-a, pregovaramo za još nekoliko koncerata za 2013.god, u ovakvim situacijama uvijek pozovem na našu službenu facebook stranicu,  gdje svi koji to žele mogu dobiti svoju dozu dnevno svježih informacija o Vatri te pronaći super fotografije slikane mojom Nokijom Lumijom 820. Slavljeničko – obljetničku turneju, te mnoštvo novosti  povodom petnaest godina benda, planiramo kroz čitavu 2014.god.

Ivan Dečak

I za kraj, želite li nešto poručiti čitateljima Festival.hr-a koji su zainteresirani za nove informacije o bendu i novim izdanjima, gdje se one mogu saznati?

Navratite na našu službenu Facebook stranicu :)

,

popis festivala