Kategorije: Top Vijesti

Upravo je završilo peto i najuspješnije izdanje Dimensions Festivala!

  • Datum objave: 29.08.2016.
  • Autor članka: Festival.hr

Prošlotjedni rasprodani najavni koncert Dimensions Festivala s britanskom  skupinom Massive Attack kao zvijezdama večeri proglašen je glazbenim događajem ljetne sezone te je na najbolji način najavio rasprodano, peto izdanje festivala probrane elektronske glazbe koji se održao na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo od 25. do 28. kolovoza ove godine. Ovogodišnji Dimensions će se pamtiti i po dvostruko većem broju posjetitelja iz Hrvatske i regije.

dimensions_zavrsio_03

Na devet festivalskih pozornica na kopnu i na brojnim zabavama na brodovima koji su plovili brijunskim arhipelagom nastupilo je oko 170 raznorodnih glazbenika iz cijelog svijeta.

Među glazbenim zvijezdama, rodočelnicima techna, housea, funka, soula, disca, jazza i afrobeata, poput Richiea Hawtina, Larryja Hearda, Moritza Von Oswalda, Rødhåda, Marcela Dettmanna, Moodymanna, Hiatus Kaiyotea… nastupio je i nikad veći broj glazbenika iz Hrvatske i regije, a taj je trend pratio i broj domaćih i regionalnih posjetitelja koji se udvostručio u odnosu na prošlogodišnju posjećenost.

img_5874

Najveći interes domaće publike izazvao je nastup kanadskog DJ-a i producenta Richia Hawtina koji je ljubiteljima beskompromisnog techno zvuka pružio četverosatnu porciju istog na kultnom Moat stageu gdje nastupao u društvu s Rødhådom i DJ-ima iz zagrebačkog kolektiva Ekstrakt.

Na istoj je pozornici u nedjelju nastupio najveći i najdugovječniji hrvatski techno autoritet – Petar Dundov i to u odličnom društvu s uspješnom hamburškom producenticom Helenom Hauff i Intergalactic Garyjem – miljenikom publike koja u jednakoj mjeri voli lepršavi disco i tvrđi electro.

lary_heard

Ovogodišnji line-up Dimensions Festivala označio je i povratak živim svirkama – koncertima, kao i raznimlive nastupima kojima su obilovale sve pozornice na tvrđavi, ali i popularni dnevni The Beach Stage.

S nestrpljenjem se očekivao nastup čikaške house legende Larryja Hearda aka Mr. Fingersa, koji je nastupio nakon dvadesetogogodišnje pauze te je oduševio prepunu, najveću festivalsku pozornicu The Clearing na kojoj su se nastupima uživo iskazali i Octave One, Moritz Von Oswald Trio, Darkstar te apsolutna zvijezda festivalske nedjelje – australski future-soul kvartet Hiatus Kaiyote.

Svojevrsno koncertno iznenađenje priredio je hrvatski kolektiv sastavljen od samih glazbenih izvrsnika – ABOP. Sastav je izvodio različite materijale iz svog petogodišnjeg djelovanja te pjesme s debitantskog albuma nazvanog ABOP i izdanog na diskografskoj etiketi PDV.

img_6355

Kapacitet Dimesions Festivala zadržan je u prošlogodišnjim okvirima – tvrđavu i okolne šumovite uvale i plaže te kamp Brijuni posjetilo je oko 8 000 ljubitelja glazbe i dobrog provoda među kojima se nalazi oko 40% Britanca, dok se među preostalih 60% nalazi najviše Francuza, a slijede ih Nijemci, Autralci, Irci, Nizozemci, Talijani, Švicarci, Belgijanci, Amerikanci, Španjolci, Hrvati i posljetitelji iz regije te manji broj posjetitelja iz nama egzotičnih zemalja poput Trininad i Tobaga, Mauritanije, Mozambika, Guadalupe, Samoe te Ekvadora i Kostarike.

Vedran Meniga, direktor Pozitivnog ritma, osvrno se na završeni festival: “U ime domaćeg dijela organizacije želimo prvenstveno čestitati našem velikom, međunarodnom timu na ostvarenom rezultatu i najuspješnijem izdanju Dimensions Festivala do sada. To ne bi bilo moguće bez već spomenutih izvođača i gostiju, stanovnika Štinjana i Pule, kao i svih partnera i suradnika koji podržavaju i pomažu realizaciju ovog jedinstvenog događanja”.

img_6422

Nekoliko dana pauze među festivalima organizatori će iskoristiti kako bi još jednom podigli pozornicu u pulskoj Areni i to za najavni koncert Outlooka na kojem će u srijedu 31. kolovoza nastupiti Damian ‘JR. GONG’ Marley, najmlađi sin glazbene legende Boba Marleya, vrlo uspješan reggae i dancehall glazbenik koji je do danas surađivao s glazbenim velikanima poput Nasa, Bobby Browna, Cypress Hilla i Skrillexa.

Uz njega će nastupiti i Iration Steppas, jedan od vodećih dub soundsystema u svijetu, ASM – trojac koji uspješno spaja hip-hop i funk te Slum Village – utjecajni trip-hop trojac iz Detroita.

damian

Ulaznice za najavni koncert 9. Outlooka u pulskoj Areni u prodaji su u Entrio sistemima po cijeni od 350 kuna, te na blagajnama ispred Arene u ponedjeljak i utorak od 14 do 21 sat, a u srijedu od 14 do 23 sata.

U četvrtak 1. rujna službeno će započeti 9. Outlook, jedan od vodećih svjetskih festivala bass glazbe, koji će do nedjelje 4. rujna predstaviti više od 200 izvođača iz samog vrha dub, reggae, hip-hop, drum‘n’bass, garage, dubstep, house i druge srodne glazbe.

Ovogodišnji Outlook je rasprodan, no u ponudi za posjetitelje iz regije naći će se ograničneni broj jednodnevnih ulaznica, njih 100 za svaki festivalski dan i to po cijeni od 250 kuna.

Ulaznice će se moći kupiti na glavnom festivalskom ulazu, na blagajnama koje rade po sljedećem rasporedu:
Četvrtak 1. rujna – 00 do 04
Petak 2. rujna – 11 do 04
Subota 3. rujna – 11 do 04
Nedjelja 4. rujna – 11 do 02

, , , , ,

popis festivala