Kategorije: AktualnoKolumna

Umag više ne želi Kanegra Beach Festival?!

  • Datum objave: 30.08.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

Kanegra Beach Festival na području Grada Umaga više se neće dešavati”, poručio je s govornice na posljednjem Gradskom vijeću umaški dogradonačelnik Mauro Jurman odgovarajući na pitanje i kritike nezavisnog vijećnika Veljka Ivančića o održavanju ovog festivala elektronske glazbe početkom kolovoza i toga treba li on uopće Umagu.

Kako je rekao Ivančić, festival je se održavao na plaži Sveti Pelegrin kraj Umaga, tri dana bez prestanka, a ono što su partijaneri ostavili iza sebe su hrpe smeća koje su komunalci očistili tek u srijedu iako je festival završio u nedjelju. Rekao je kako je to slika koja sigurno ne priliči turističkom Umagu, te dodao da se pored svega taj vikend turistima naplaćivao ulaz u kamp 30 kuna, da bi kad su došli do plaže naišli na hrpe smeća. Također je istaknuo naplatu pića na festivalu gdje su se izdavali računi na kojima je navodno pisalo da nisu u sustavu PDV-a, što je kako je rekao katastrofa za Umag i državu da ne naplaćuje porez od pića.

Organizatori Kanegra Baech Festivala bili su u Gradu dogovoriti organizaciju i preuzeli su neke obaveze, između ostalog da očiste i vrate u prvobitno stanje plažu, rekao je Jurman i nastavio: Ja sam dan nakon festivala bio tamo i sve što ste rekli je istina, to je zaista bilo previše. Kontaktirali smo gospodina zaduženog za organizaciju u nedjelju i ponedjeljak i nije se javljao na telefon, dan kasnije je padala kiša tako da su tek u srijedu naši komunalci očistili plažu.

– Interes Grada Umaga je da se profilira kao destinacija koja će imati zabavu, ako se nudi kvalitetan program kako je u ovom slučaju bilo navedeno ali samo na papiru. Da li su svi DJ-evi nastupili ne znam, ali mogu reći da se Kangera Beach Festival u Umagu više neće održavati, zaključio je Jurman.

Ovaj je festival pokrenut prije pet godina u Kanegri na području Grada Buja i zadnje se tri godine “preselio” na umaško područje. Organizator je TNG Productions na čelu s Matijom Marićem, koji je nakon završetka festivala za naš list istaknuo kako je ovogodišnje izdanje bilo najbolje do sada, na kojem su u tri dana okupili četiri tisuće posjetitelja, te su dobili sve pohvale i stvorili kako je rekao, obitelj obožavatelja, dok stanje u kojem su plažu ostavili nije komentirao.

Komentar Festival.hr-a

Nažalost, malo festivala domaće produkcije i postoji, a i to malo festivala s kojima se hrvatska turistička ponuda može pohvaliti, ne dopire do glava gradskih oca kao potencijalni oblik turizma. U ovome slučaju, dogradonačelnika Umaga. Iz onoga što smo uspjeli zaključiti na temelju pročitanoga teksta, primjećeno je elementarno neznanje dogradonačelnika Umaga oko stvari vezanih za funkcioniranje jednog festivala poput toga da jedan dogradonačelnik spominje izdavanje računa bez PDV-a.

Nije ni u jednom pogledu dostojno niti prigodno da jedan vršitelj dužnosti gradske vlasti uopće spominje izdavanje računa jel to ni po kojem statutu grada ili opisu njegove funkcije nije njegova briga niti njegov posao (op.a. hrvatsko zakonodavstvo je formirano tako da postoje oblici pravnih osoba u kojima se po zakonu ne mora biti u sustavu PDV-a – udruga, jdoo, doo). Za izdavanje računa i njihov nadzor postoje inspekcije, ali odavno smo svjedoci da u našoj državi vlast na bilo kojoj razini ne zna osnovne zakone, petlja se u sve i svašta, gradski oci i direktori lažiraju diplome i varaju se građani, te se redovito vrše dodatni financijski nameti, sve u svrhu kako bi se što više otežalo samostalnim organizacijama u pokušaju stvaranja nekog brenda ili turističkog proizvoda. Neka nam se ta ista vlast slobodno obrati, objasnit ćemo im kako stvari funkcioniraju u turističkim zemljama (iako nismo stručne osobe po tom pitanju, znamo da negativna konotacija vezana uz lokalni višegodišnji festival nije nimalo pozitivan primjer). Ako je po tom vrlom dogradonačelniku katastrofa za državu da ne naplati PDV, onda se obraća krivim ljudima (novinarima ili zastupnicima u gradskom vijeću).

Svaki organizator festivala je dužan pokupiti smeće iza svojih gostiju (pogotovo ako se festival održava u prirodi), to se slažemo. Ako kojim slučajem organizatori i nisu uspjeli izvršiti obvezu čišćenja prostora, to se moglo rješiti razgovorom iza zatvorenih vrata i dodatnim sankcijama samog organizatora, a ne javnim istupima u kojima se zabranjuje/ne podržava buduća organizacija festivala.

Vijest prenosimo s portala Glas Istre, autor članka: Vedrana Habereiter

, ,

popis festivala