Kategorije: AktualnoNovostiStrani Festivali

Springfestival – objavljena nova imena i program!

  • Datum objave: 25.04.2012.
  • Autor članka: Festival.hr

Foto: www.springfestival.at

Sprinfestival se održava od 16. – 20. svibnja u prekrasnom Grazu, UNESCO-ovom gradu svjetske baštine i dizajna. Nova objavljena imena uključuju Amona Tobina i audio-vizualni nastup ISAM s kojim započinje otvaranje Springfestivala. Potvrđeni su i Black Strobe (Arnaud Rebotini), Luke Slater i Scuba, a uz njih i zagrebački LessThanAMinute, Beat Busters i DJ Yesh!

Još samo nekoliko tjedana preostaje do početka Springfestivala kojim će započeti festivalska sezona po cijeloj Europi. Vodeći festival elektronske glazbe održava se na impresivnim lokacijama u Grazu, UNESCO-ovom gradu svjetske baštine i UNESCO-ovom gradu dizajna.

Festival zauzima mnoga čuda grada, od zapanjujućeg Dom im Berg kluba smještenog u špilji do masivne sigurne građevine Stadthalle, preko klubova i bivših skladišnih prostora Postgarage – sve će njih ozvučiti neki od vodećih live izvođača i DJ-eva. Springfestival je mješavina nadahnjujuće elektronske glazbe, umjetnosti, dizajna i tehnologije, koji prati rasprava na Springsessions konferenciji i raznolikost kulture u jednom od najboljih gradova Europe, a sve to čini jedinstveni urbani festival. Graz nudi restorane odlikovane Michelin kvalitetom, trendy trgovine i bogatstvo kulture u mnoštvu svojih trgova, zavojitih prolaza i urbanih prostora.

Brazilac Amon Tobin otvara festival sa zapanjujućim nastupom ISAM s kojim je već na turneji po svijetu. Ovaj vizualni i zvučni prijelaz prikazuje Amona unutar osigurane centralne kocke. Tobin će koristiti mapiranje u stvarnom vremenu, generativne slike i audio-reaktivne elemente kako bi proizveo jedinstvenu gozbu za uši, koja mu je već donijela pohvale svjetske publike.

Za techno tipove tu su opaki zvukovi u trgovini zvanoj Luke Slater aka Planetary Assault System, Rolando, Ben Sims i DJ Surgeon koji se preobražavaju unutar masivnog stropa Dom im Berg pećine u sklopu programa Machine Night. Očekujte seizmički bass od početka do kraja.

Redoviti posjetitelj njemačkog kluba Berghain i predstavnik Hot Flush labela – Scuba također nastupa na Springfestivalu. Britanski DJ i producent jedan je od najtraženijih talenata današnjice, a njegov nedavni DJ Kicks mix sa 32 trake pokazao je svima koliko može. Arnaud Rebotini iz Black Strobea također je jedan od potvrđenih izvođača. Francuski glazbenik ima cijenjenu karijeru, te sa svojim nedavnim albumom Someone Gave Me Religion pokazuje da je njegovo kritično uho i dalje oštro.

Ostali nastupi uključuju dvije izvedbe Gillesa Petersona – jednu elektronske, drugu jazz glazbe, Ram Records nude neke od najboljih drum ‘n’ bass zvukova, Berlin Calling ujedinjuje AKA AKA i Format B live, the Heineken Arena predstavlja britansku Little Boots u košu s live izvedbama The Shoes, Modeselektor i Cassius, a završna večer 19. svibnja predstavlja Skream & Benga feat. Youngman & Sgt. Pokes, Ms. Dynamite Live, Toddla T Sound Live i Foreign Beggars Live, svi u okrilju dvorane Stadthalle koja brine za veliki UK talent.

Nešto više o domaćim snagama pročitajte u nastavku:

LessThanAMinute:

Njihovi nastupi puni su plesnog ritma i improvizacije, a zapakirani su u originalni zvuk nazvan electro-ethno. Ples je jedan od najcjenjenijih elemenata ovog sastava, kao i mantrične etno melodije koje ostaju dugo u sjećanju. LessThanAMinute u svojim pjesmama koristi neobični trožičani instrument nazvan World stick, koji nalikuje šargiji, a sve to doprinosi jedinstvenom zvuku sastava. U manje od minute sastaju se soul & pop s etnom i broken beatom. Njihov album „To be“ dostupan je besplatno na adresi: http://www.lessthanaminute.net.

Beat Busters

Dečki u bijelim forenzičkim odijelima izvlače ritam i zvuk iz svega oko nas. Audio-vizualni projekt Beat Bustersa otkriva kako izgleda suradnja tijela i tehnologije kada Bustersi manipuliraju zvukom, pokretom i slikom. Kontakt mikrofoni na koje su Bustersi priključeni bilježe pokrete, stoga oni tuku sebe, kako bi tukli vaše uši s ritmovima.

http://www.beat-busters.com

http://www.youtube.com/watch?v=oUH1Ry9BFl4

http://www.youtube.com/watch?v=k2kaXkb_c-o

http://www.youtube.com/watch?v=Yxo0FAX1-oc

DJ Yesh aka RRRamon!

Osnivač zagrebačkog kolektiva Jabba Crew i klupske večeri JabbaTon, kao i hrvatskog izdanja prestižne londonske klupske večeri Chew the Fat!,nedavno je pokrenuo i večer imena Black Light, a također je i novopečeni resident KvArta (Stara Klaonica). Yesh je nastupao na najvećim festivalima u regiji (EXIT, Outlook, Terraneo, Hideout, Seasplash). Glazbeno je raznolik te se žanrovski ne ograničava. Ovisno o prilici i raspoloženju u njegovim se setovima može čuti Bass, Electro, Dubstep, Grime, House, 2Step, Garage, Drum’n’Bass, Balkan Beats i slični žanrovi. Također je autor i voditelj glazbene internet TV emisije OFF TV Live, a možete ga slušati Radiju 808 gdje ima emisiju Night Drive w. Yesh & RRRamon!

http://www.soundcloud.com/yesh-zagreb
http://www.exitmusic.tv/yesh
http://www.facebook.com/jabbaton
http://www.facebook.com/ctf.croatia
http://www.facebook.com/blacklightzg
http://www.facebook.com/OFF.TV.live

Pogledajte program Springfestivala po danima.

Springsessions konferencija

Druga Springsessions konferencija od od 16. – 18. svibnja 2012. okupit će neke od najbistrijih umova iz digitalnog svemira koji će govoriti o elektronskoj umjetnosti, dizajnu i tehnologiji. Potvrđeni gosti do sada su priznati vizualni umjetnik Shantell Martin, guru dizajna Sylvia Feichtinger, vizonar generativnog dizajna Golan Levin i software umjetnik Josh Nimoy. Gotovo sve prolazi, ali očekujte da će Springsessions barem pokriti digitalnu umjetnost, dizajn, vizualnu kulturu, eksperimentalnu tehologiju, interaktivno iskustvo, računalnu umjetnost i još mnogo toga. Za više informacija provjerite na Springsessions 2012.

Springfestival festivalske ulaznice za zemlje bivše Jugoslavije mogu se kupiti već po 60 eura.

Smještaj

Studentski domovi nude povoljan smještaj onima koji ne žele puno potrošiti dok borave u Austriji. Agencija Home4students nudi jednokrevetne sobe po cijeni od 15 eura po noći. Ako tražite jednostavan smještaj za vrijeme festivala, domovi Hafnerriegel i Neutorgasse su pravo mjesto za vas. Sve što trebate je ponijeti vreću za spavanje i/ili posteljinu, a sve ostalo vam je osigurano.

Rezervirajte mjesto na e-mail:
a.walter@home4students.at

Više informacija o Springfestivalu uskoro!

, , , , , ,

popis festivala