Kategorije: AktualnoDomaći FestivaliLifestyle FestivaliNovosti

Škatula predstavlja: Antifašistički dani u Zagrebu

  • Datum objave: 16.01.2015.
  • Autor članka: Festival.hr

Škatula predstavlja:
Antifašistički dani u Zagrebu
17.1.2015 Infoshop Pippilota @ AKC ATTACK, Pierottijeva 11

„Diskusije za “bolje” sutra koje nikad ne dolazi“

Koalicija „desnih“ stranaka na učmaloj demokratskoj sceni raste. Nakon ponovnog zaoštravanja retorike i povratka u epizodu radikalizacije ponosne i jake nacije, predsjednički izbori postaju pokazatelj koliko daleko je prosječan građanin/ka spreman s uma smetnuti nekoliko gotovo neizbježnih činjenica. Odjednom nestaju tragovi privatizacijskih pljački političkih figura koji su činili tu istu vlast čiji povratak postaje sveprisutna mašta većine. Njihovi „vitezovi“ traže vlastita prava na jednom od najdužih prosvjednih skupova novije povijesti, a vladajuća koalicija nema spremnog rješenja. U takvom slomu, korjenito se vraćamo ideji stvaranja neprijatelja nikad ne shvaćajući da suštinski problem leži upravo u toj istoj vlasti.

antifa dani

Škatula tada čini suprotno. Nastoji stvoriti područje političkog dijaloga u javnom prostoru, politizirajući nevladin sektor u trenutku kada bi se morala stvoriti koherentna i snažna grupacija neistomišljenika. U našoj priči o antifašizmu nalazimo jedno od potencijalnih rješenja.

Time, nakon Pule i Rijeke stajemo u Zagrebu, na zadnjoj postaji dugačkog procesa. U subotu 17.11.2014 u Infoshopu Pippilota s početkom u 17h razmišljamo kroz diskusiju o dvjema temama:

17.00h : Žene protiv ženskih prava: jačanje desnice i njezine glasnogovornice
Gošće: Dijana Čurković (Radnička Fronta), Mirna Ravnić (Druga Rijeka)

Iako desničarskim pokretom tradicionalno dominiraju muškarci, u posljednje vrijeme sve češće primjećujemo žene koje istupaju u javnost sa snažno definiranim stajalištima radikalno desne opcije. Ovaj regresivni trend porasta nacionalizma i ksenofobije, simptomatičan za Hrvatsku kao i za Europu donosi val političarki, aktivistica i predstavnica sa samog ruba desne opcije koje osvajaju simpatije i odobravanje širokih razmjera. Kroz diskusiju ćemo se baviti pitanjem kako žene koje u javno-političkom životu zastupaju radikalnu desnicu utječu na društvo i koji su mogući uzroci ovog fenomena.

18.30h : Strategije antifašizma
Gosti/šće: aktivisti/ice Mreža antifašitkinja Zagreb, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Ka Matrix, AKC Attack, Škatula

Koji su relevantni čimbenici danas oko kojih se tvori otpor, kako se postaviti prema problemu te koji je izlaz iz novonastale situacije rasta fašizma u lokalnoj sredini? Može li civilno društvo biti ta spona između nezadovoljstva i reakcije? Da li je uopće nužno raditi na stvaranju zajedničkih platformi djelovanja? Diskusija je zamišljena kao prikaz trenutnog stanja otpora i pokušaj razvoja novih načina suočvanja s izrazito desnim elementima društva.

Diskusije moderira: Damir Batarelo (Škatula)

19.30h: Besplatno oslikavanje vaših majci anti-fa motivima
Za sve prisutne smo pripremili i sitotisak akciju kako bismo vaše komade odjeće učinili što ljepšima s svježe otisnutim anitfa motivima. Potrebno je samo ponesti nešto robe, zamoliti ljubazne aktiviste/kinje da vam pripomognu s odabirom i u tren oka ćete imati uspomenu vječna trajanja.

20.00h: Vegan večera za sve okupljene
Kolektiv veselih anarho kuhara AKC Attack će nas ovim putem počastiti obilatim obrokom. Na trpezi će se naći maneštra od raznog povrća, salata, polpete i sve ono što nam kuhari ponude.

Nakon produktivna dana, selimo u prostore kluba Attack na još jednu dozu hardcore punka. Svirati će:
BOLESNO GRINJE (Pula, grind/core), JESUS AIN’T IN POLAD (Italija, grind/punk), Culto De Cargo (Italija, crust/punk).

Više o eventu na linku!

Projekt “Antifašistički dani” provodi se kroz platformu CLUBTURE.

Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba – gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Zaklade ‘Kultura nova’

, , , ,

popis festivala