Kategorije: NovostiRecenzijeTop Vijesti

Prvo izdanje SuperUha oduševilo publiku i izvođače

  • Datum objave: 08.08.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

Tri dana super glazbe su iza nas – prvo izdanje SuperUho festivala je gotovo, a organizatori i publika zadovoljno nastavljaju kroz ljeto. Festivalski koncept, slaganje lineupa, kao i otkrivanje lokacije održavanja festivala, na oduševljenje mnogih, potpisuje Mate Škugor.

‘Super je. Sretan sam. Lokacija je položila sve ispite. Ispalo je čak i bolje od planiranog. U hodu smo realizirali i neke nove ideje poput premještanja DJ-a s pozornice na zgradu. Shvatili smo da će to funkcionirati puno bolje nego da smo ga ostavili na pozornici. Ispalo je bolje nego što smo se nadali.

Dok mi izvođači govore da imaju prekrasne backstageove i to je njima najvažnije’, izjavio je Škugor.

SuperUho festival Šibeniku i publici podario je tri koncerta američkih indie rokera The National čime ga je uveo u elitno društvo američkih gradova New Yorka, Toronta, Chicaga i Austina kojima je pripala čast da Matt i društvo održe čak tri uzastopna koncerta.

SuperUho festival na čelu sa Škugorom učinio je ono o čemu nitko nije, barem ne javno, razmišljao – pretvorio je zapušteno industrijsko mjesto u novi festivalski ‘hot spot’ , izbavio je nekadašnjeg industrijskog giganta TEF iz ruku prošlosti, doveo je bendove da ga stave pod svjetla reflektora javnosti, a publiku je pustio da s njega obriše naslage prašine i složi temelje za ljepšu budućnost.

SuperUho festival na TEF-u pružio je izvođačima i publici koja je u grad pristigla sa svih strana Starog kontinenta nezaboravne prizore na Krešimirov grad i okolicu – razglednice su to koje od danas putuju iz Šibenika dalje u svijet promovirajući festival i grad u najljepšem svjetlu.

 

Kroz tri festivalska dana SuperUho festival, generalni pokrovitelj ISKON te Muzika.hr kroz projekt Akustika stage, nisu napunili samo glavnu festivalsku lokaciju, već su dnevnim glazbenim i sportskim programom oduševili posjetitelje gradske plaže Banj, a ISKON se pobrinuo i da se posjetitelji u pauzama između bendova mogu opustiti – na uvijek tijelu ugodnim baldahinima tik uz more s pogledom na mjesečinu.

U sklopu festivala bilo je osiguran i smještaj u kampu, a blizina centra grada omogućila je kamperima i ostalim posjetiteljima da preko dana uživaju u svim onim ljetnim aktivnostima koje podrazumijeva ljetovanje na moru. nakon završetka trećeg dana s kojim je ujedno i završio festival.

I dok su prva dva dana publiku oduševljavali izvođači poput nezaobilaznih The Nationala, potom Repetitora ili Seven That Spells, te Eartha, Howe Gelb Triage feat  Tuxedomoon, Rose Windows ili, pak, Kandžija i Gole žene te Auguste i Feredon na Akustika stageu, zadnjeg dana publika je ponovno bila na relaciji Žedno uho stage i Drugi stage gdje su nastupali inozemni bendovi na velikoj pozornici, te predstavnici regije na drugoj pozornici.

Teško je reći čiji nastup je obilježio treći dan na ‘žednouhoj’ pozornici jer Chelsea Wolf osvajala je publiku izvrsnim glazbenim repertoarom i pomalo dramatičnim nastupom čime se savršeno uklopila u, kako mnogi ističu, post apokaliptični ambijent koji karakterizira festival.

‘Predivno je. Doista mi se sviđa ovdje. Prvi put sam u Hrvatskoj i veoma sam uzbuđena. Bilo je nevjerojatno gledati more, sunce i ove ruševine. Sve skupa izgleda veoma cool. Mjesto je doista lijepo.

Pretpostavljam da je dosadno reći, ali zaista je predivno. Nisam znala da ćemo biti kraj mora, a volim more, pa mi je sve skupa zaista uzbudljivo. Sutra ostajemo malo u gradu pa ćemo prošetati, možda otići na plažu. Sigurno ćemo iskoristiti vrijeme dok smo ovdje’, priznala je Chelsea nakon nastupa.

Fuck Buttons ostavili su u čudu publiku glasnoćom svoje izvedbe. Što se, pak, Antenata tiče, dečki su ‘izbacili publiku iz cipela’, a publika ih je zauzvrat vraćala na pozornicu na bis.

‘Ne bismo sebi pripisivali zasluge. Jednostavno, to je takva glazba, drugačije od ostale na festivalu, uz koju ide ta spika ‘hoćemo još’. Prostor je divan. Divan! Genijalan je i to sam rekao već nekoliko puta, no definitivno ima najbolji backstage od svih festivala na kojima smo svirali. Sjeli smo u stolce uz more i gledali zalazak sunca. Predivno. Prostor apsolutno ima potencijala da se razvija i priča o SuperUho festivalu se treba nastaviti. Mi nakon SuperUha ne nastavljamo nikamo. Gotovi smo s velikim nastupima za ovo ljeto. Odlučili smo se malo odmoriti’, odlučni su iz Antenata.

Drugi stage na kojem je otvoren program trećeg dana prve je ugostio sjajan beogradski duo TI, nakon njih nastupile su žestoke Punčke. Bernay’s Propaganda vratili su se u Šibenik samo da bi ponovno oduševili festivalsku publiku.

Šibenski SuperUho otvorio je šibenski post punk bend Diskodelija u nedjelju, 3. kolovoza, a u utorak, 5. kolovoza, zatvorio ga je još jedan šibenski sastav The FogSellers. Bio je to čisti glazbeni hedonizam, nikakvo prodavanje magle publici koja se nije ostavljala serviranog iz ‘superušne’ glazbene kuhinje sve do ranih, ‘sitnih’ jutarnjih sati.

Programom na gradskoj plaži Banj generalni pokrovitelj ISKON učinio je posjetiteljima morske radosti još veselijima i provod uz more još ugodnijim. Ležaljke, suncobrani i odlična glazba, te nagradne igre, kao i škola surfanja dio su Iskonove priče koja će se pamtiti s prve godine SuperUho festivala. ISKON je obojio Banj u narančasto – boju dobrog raspoloženja. Sa ISKON DJ stagea glazbu su puštali Gdin Smeđi Šećer, zatim MR Dirty Hairy & DJ Goce te neponovljivi Jonathan Toubin.

Za glazbenu kulisu na Banju pobrinuli su se organizatori Akustika stagea, Muzika.hr. Zadnja tri dana posjetiteljima su svoje akustične pjesme svirali bendovi po ukusu publike i žirija koji su ih birali, a bunio se nitko s plaže nije. Dapače, Akustika stage i publika ispred ostavljali su dojam pravog malog koncertnog prostora, a za to su se jučer pobrinuli Hangin’ Village, te Nikol Luka i Vedran.

, , , , , , , , , ,

popis festivala