Kategorije: Top Vijesti

Prvo izdanje sound art festivala Ispod Bine

  • Datum objave: 03.11.2016.
  • Autor članka: Maya

Iako festivali eksperimentalne glazbe u svijetu postoje od 60-ih godina, eksperimentalna i improvizacijska glazbena scena u Hrvatskoj je uvelike zapostavljena, za razliku susjednih nam država te u Europi i svijetu. Ova scena, iako ima istaknute predstavnike u Hrvatskoj, nema svoje festivale ni specijalizirane klubove i uglavnom se odvija na marginama te u off programima jazz i audio art festivala i festivala suvremene glazbe. Izdavaštvo, kritika i recepcija su također mali jer nema komercijalnu notu ni veliku vidljivost i popularnost, a nacionalna i lokalna javna izdavanja za nju su nedostatna za uobličen i kontunuiran razvoj scene.

ISPOD BINE spoj je eksperimenata različitih vrsta, počevši od samog mjesta izvedbe koja će se odvijati u prostoru ispod same glavne pozornice amfiteatra Doma mladih od 10. do 12. studenog te će ovo biti prvo korištenje tog prostora u tu svrhu, preko umjetničkih eksperimenata kojima će publika moći svjedočiti prateći program festivala, do samog vizualnog identiteta za koji su zaduženi dizajnerski duo Kazinoti & Komenda. Idejni začetnici i voditelji su Natasha Kadin, producentica i menadžerica nekoliko eksperimentalnih glazbenih projekata te Hrvoje Pelicarić, sonolog, zvukovni umjetnik i ton majstor.

zon-on-n-2-noir

Festival započinje audio-vizualnim performansom “Sve nekako počinje” jednog od najaktivnijih hrvatskih umjetnika Ivana Marušića Klifa, nakon kojeg slijedi poznati slovenski eksperimentalni trio Drašler/Drašler/Resnik te ambijentalna audio-vizualna izvedba britansko-hrvatskog dua Zon On N.

Drugi dan otvara IMPRO razgovor svih gostiju festivala o stanju, izazovima i mogućnostima na impro, eksperimentalnim i sound art scenama različitih država i u međunarodnom kontekstu, nastavlja se suradnjom glazbenog ansambla Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom Gordana Tudora, S/UMAS, koji izvode improvizacijski koncert u suradnji sa ansamblom Hopper sa Kraljevskog konzervatorija u Liegeu, a završava istinskom improvizacijom. Riječ je o drugoj izvedbi Garbage Epic Ensamble-a koji se osnovao ovo ljeto u sklopu platforme Silba Environment Art kada su vrsni glazbenici Miro Manojlović, Ivan Marincel, Igor Pavlica i Fran Krsto Šercar odsvirali maestralni koncert na instrumentima napravljenim od otpada sakupljenog s plaže.

Posljednji dan je rezerviran za bend sastavljen od bardova eksperimentalne glazbe u Hrvatskoj, za ovu priliku nazvanog Lila (igra na sanskrtu), a čine ga Sven Buić na kontrabasu, Damir Prica Kafka – Capri na saksofonu i Kruno Levačić na bubnjevima. Iz Rima stiže globalno poznati eksperimentalni noise bend ZU, koji su, nakon koncertne i diskografske pauze 2014. objavili album Goodnight Civilization te nakon preko 2000 odsviranih koncerata diljem svijeta prvi put u Splitu! Večer i festival zatvara after party @Chillton bar uz DJ Howard Jaques-a.

zu-noir

A na prvo izdanje festivala ISPOD BINE naslanja se ove godine u istom prostoru i partnerski projekt, Dan nove glazbe, koji u nedjelju, 13. studenog, u istom prostoru donosi još četiri koncerta. Austrijski kvartet saksofona Mobilis i ansambl S/UMAS izvoditi će djela suvremenih skladatelja; svestrana skladateljica, vokalistica i multi-instrumentalistica Maja Osojnik i bubnjar Patrick Wurzwallner predstavljaju nove aranžmane pjesama objavljenih na Majinom novom solističkom album Let Them Grow, jednom od 100 najboljih albuma 2016. godine prema The Quietusu,  a sa novim materijalom predstavit će se na kraju večeri i publici već poznati splitski band Rolo.

klif2-noir

 

Fejs

mavena.hr

Ulaznice

, , , , , , , , , ,

popis festivala