Kategorije: Domaći FestivaliNovostiTop Vijesti

Prva najava izvođača 13. Seasplash festivala

  • Datum objave: 31.03.2015.
  • Autor članka: Festival.hr

Vrijeme prolazi, tko čeka, taj i dočeka! Tako smo napokon stigli i do prve objave izvođača koji će nastupati tijekom sretnog, 13. izdanja Seasplash festivala, ujedno četvrtog u nizu od kada se vratio u okrilje jedinstvene i magične lokacije štinjanske tvrđave Punta Christo pored Pule.

I ovom prilikom pokušali smo zadovoljiti široki spektar glazbenih stilova, od tradicionalnih do modernih, razvijanih unutar scene koja njeguje tzv. sound system i bass kulturu, uključujući imena od antologijskih, preko aktualnih koji u minulom razdoblju bilježe zamjetne uspjehe i rezultate svog rada, do pojedinih koji predstavljaju svježe i nadolazeće snage.

Kao i svake godine, tako i ove osim dinamičnog i bogatog programa pripremamo i mnoge druge festivalske sadržaje, uključujući razne novitete i neke nove, ekskluzivne informacije o kojima ćemo obavijestiti u drugoj polovici travnja.

Do tada, podsjetimo još jednom da će se ovogodišnji Seasplash održati od 16. do 19. srpnja.

13splash

Inner Circle

Inner Circle, porijeklom s Jamajke, jedna je od najcjenjenijih reggae grupa na svijetu i to s dugačkim nizom uspješnih projekata koji započinju još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. S dva osvojena Grammyja i unikatnim zvukom koji stapa specifičan jamajkanski ritam s izuzetno energičnom izvedbom ovaj bend uspio je nadići tradicionalne reggae okvire i privući masovno zanimanje slušateljstva diljem svijeta. Nastupajući na najvećim svjetskim festivalima na kojima su dijelili pozornicu s ikonama pop glazbe kao što su Elton John, Bob Marley, Van Morrison, Carlos Santana i mnogim, mnogim drugima, ovaj kvintet ima zaleđe od nekoliko desetljeća trijumfa unutar glazbene industrije. A od mnogobrojnih uspješnica iz njihove impozantne dugogodišnje karijere gotovo svatko od nas će se nasmiješiti i zaljuljati pri spomenu onih najvećih poput Bad Boys, Mary Mary i naravno Sweat (A La La La La Long). Inner Circle spadaju među pionirske reggae bendove koji i dan-danas imaju ugled i čast među kolegama i fanovima.

Nucleus Roots

Izuzetno zaslužni za pokretanje te s velikim doprinosom u očuvanju Roots kulture na mančesterskoj reggae sceni, Nucleus Roots sviraju, snimaju i izdaju vrhunsku Roots glazbu posljednjih osamnaest godina. Grupu je na pepelu legendarnog punky-reggae benda Community Charge osnovao svestrani glazbenik Paul Lush, a veliku podršku i hvalospjeve primili su od brojnih kolega od kojih se izdvajaju sound systemi poput Aba-Shant-I & Iration Steppers te Jah Shaka. Od suradnji koje su do sada napravili svakako treba spomenuti one sa svjetski priznatim reggae izvođačima kao što su Mykal Rose i Twinkle Brothers.

Jah Free

Već preko 3 desetljeća, glazba koju nam donosi Jah Free je puna masnih basseva, uzbudljiva i neuhvatljiva! Jasnog pogleda, usmjerenog prema Babilonu, on pruža ljubav i potiče aktivne vibracije na žarištima međuljudske solidarnosti: od skvotova i klubova, preko protestnih marševa do transcendentnih svečanosti festivala. Zanimljiva je i lista njegovih glazbenih suboraca, s kojima je stvorio neke od najiskrenijih roots i dub mantri današnjice: Mad Professor, Zion Train, Vibronics, Iration Steppas, Bush Chemists, Devon Russell, Wayne Mcarthur… Uz britanske legende, s te liste izdvajamo i Dandelion Sound, BR Stylers, King Shiloh, Kibish Tribe, ali i naše adute Radikal Dub Kolektiv! Već dugo s nama na Seasplash festivalu, ovaj neumorni istraživač zvuka uvijek donosi i pregršt svježeg materijala, što plesači cijene i duhom i tijelom. Moćna poruka, koja se pojačava dijeljenjem vibracija publike, danas je relevantnija nego ikad prije!

Hornsman Coyote & Soulcraft

Nemanja Kojić, poznatiji pod umjetničkim imenom Hornsman Coyote, srpski je reggae izvođač, trombonist, pjevač i frontmen reggae-metal grupe Eyesburn. Nakon uspješnih godina s Eyesburnom i nastupa diljem svijeta, započinje solo karijeru kao trombonist i pjevač na međunarodnoj reggae sceni i surađuje s mnogim poznatim producentima i glazbenicima. S grupom Soulcraft nastupa od 2013., a kako su svi članovi prekaljeni reggae glazbenici, uzbudljiv koncert je garantiran!

The Natural Dub Cluster

Atraktivni nastupi, koje obilježava sinergija futurističkog dub zvuka s inovativnim vizualnim kompozicijama, zaštitni su znak The Natural Dub Cluster. Čvrsta uigranost je rezultat napredne vizije trojice braće osnivača i predanog rada sa suradnicima. Stvari s albuma Neg-entropy i In Deep redovito ulaze u brojne mikseve uz izvanredan feedback sa scene. Uz intenzivnu live aktivnost, traženo su ime, a ovog će im ljeta izvrsna inspiracija biti publika na Seasplash festivalu!

Uz velik broj gostiju na Seasplashu će se ponovno naći regionalna familija koja pokriva gotovo sve glazbene žanrove koje možete pronaći na Seasplashu a neki od njih su:

Elemental, Superhiks, DJ TLR, Seven, Sassja, ABOP, Digitron Sound System, Warrior Charge Sound System, Sheco, Pulap Reggae Station, Haris Pilton and MC Chakka, One Woman Army in Dub, Natty Riddim, Low Frequency, Kula i uskoro mnogi drugi…

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

popis festivala