Kategorije: Top Vijesti

Prva imena 4. SuperUho Festivala!

  • Datum objave: 10.01.2017.
  • Autor članka: Maya

Podsjetimo, četvrto izdanje festivala održava se u Primoštenu od 7. do 9. kolovoza 2017. godine, u istom prekrasnom, intimnom prostoru nekadašnjeg hotela Marina Lučica, koji se nalazi na svega nekoliko desetaka metara od jedne od najljepših plaža na Jadranu.

Kao prvo veliko festivalsko ime SuperUho najavljuje Shellac, energični post-hardcore trojac predvođen legendarnim Steveom Albinijem, još jednim u nizu velikana koji će posjetiti ovaj festival, a koji je svojim vizionarskim idejama iz korijena mijenjao zvuk onoga što je do prije 30 godina bilo znano kao rock glazba. Ne samo da je kroz fantastično bučne Big Black i Rapeman Albini pokazao kako je ono što se do sredine 80-ih smatralo glasnim sviranjem gitare zapravo bilo gotovo benigno pimplanje po žicama ovog popularnog instrumenta, već je i svojim producentskim radom značajno utjecao na karijere nekih od najvećih glazbenika/bendova nastalih u proteklih trideset godina. Vjerojatno je najpoznatiji primjer njegovog djelovanja na zvuk benda kroz sam proces snimanja i produkcije ostvaren na Surfer Rosa albumu grupe Pixies, čije je članove naprosto natjerao da odvrnu pojačala i svoj neupitan dar tako demonstriraju u punoj snazi, ili na posljednjem studijskom albumu grupe Nirvana kojoj je od samog početka bio veliki uzor, baš kao i na drugom studijskom albumu PJ Harvey objavljenom iste 1993. U ušima svojih brojnih sljedbenika ostat će zauvijek zapamćen u prvom redu kao snimatelj i producent stotine sjajnih nezavisnih izdanja među kojima valja istaknuti sjajna prva tri albuma jednog najznačajnijih bendova devedesetih The Jesus Lizard. Premda se nakon otvaranja vlastitog, danas kultnog Electrical Audio studija 1997. i skorim raspadom kratko živućih Rapemana činilo kako je njegova aktivna glazbena karijera postala stvar prošlosti, pet godina kasnije nas je obradovao svojom novom grupom Shellac koja je pokrenuta kao neformalna suradnja trojice prijatelja, unutar koje su se našli nekadašnji basist Volcano Sunsa Bob Weston te bubnjar Breaking Circusa Todd Trainer. Sama priroda nastanka ovog projekta koji je svojim članovim u početku služio kao ispušni ventil od svakodnevnih poslova nije obećavala njegov dug vijek, no dana 25 godina i 5 albuma kasnije Shellac su bolji i aktivniji nego ikada, bit će to bez sumnje prava lekcija iz glasnog distorziranog gitarskog rock’n’rolla, onog najboljeg čikaškog.

photoshellac-by-abbey-braden

Conor Oberst je druga zvijezda ovogodišnjeg festivala, kantautor najpoznatiji kao gitarist, pjevač i skladatelj popularnih Bright Eyesa. Pseudonim je to pod kojim je Conor počeo pisati pjesme kao petnaestogodišnjak da bi tijekom prve tri godine snimio na desetke pjesama koje uglavnom uključuju njegov glas, gitaru te povremene eksperimente s klavijaturama i ritam mašinama. Izvanserijski dar koji je već na tim ranim snimkama demonstrirao nije mogao proći nezapaženo pa mu kolekciju od dvadeset pjesama 1998. objavljuje Saddle Creek, etiketa koja je stajala i još uvijek stoji iza kreativne glazbene scene Omahe. Uslijedio je niz od devet albuma koje su Bright Eyes u sljedećih 13 godina objavili za istu izdavačku kuću, albuma koji su u pravilu polučili hvalospjeve kritike, da bi 2007. albumom Cassadaga doživjeli i veliki komercijalni uzlet te se popeli u sam vrh Billboardove liste najprodavanijih albuma u SAD-u. I baš u tom komercijalnom vrhuncu Conor je odlučio zamrznuti Bright Eyes i krenuti raditi pod vlastitim imenom te već iduće 2008. objavljuje album Conor Oberst, a utjecajni Rolling Stone ga proglašava kantautorom godine. Otad je nanizao 5 albuma od kojih posljednji u listopadu objavljeni Ruminantions promovira na idućoj festivalskoj europskoj turneji u sklopu koje će svratiti i do Primoštena.

conoroberst

Kao treće najavljeno ime je još jedan sjajan glazbenik – Gracin koji dolazi iz Splita. Upućenima će biti odmah jasno da je u pitanju poznato primoštensko prezime, a Tomislav Gracin i jest prijeklom iz ovog mjesta pa će između ostalog zato dobiti priliku otvoriti četvrto izdanje SuperUho Festivala. Jasno da ta činjenica sama po sebi ne bi bila dovoljna da Gracin bude taj koji će prvi zasvirati na idućem festivalu, puno bitnija je činjenica da je u pitanju vanserijski kantautor koji iza sebe ima u vlastitoj produkciji objavljen hvaljeni album Mono. Vijesti kažu da upravo s bendom radi na novom albumu i sprema se za nastup na SuperUhu.

gracin_press

Ulaznice po cijeni od 220 kn se mogu kupiti do 18.3., a do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 90 kuna. Dakle, komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom prvom promotivnom paketu koštat će samo 310kn. Nakon toga, cijene ulaznica će biti 250 kuna do 18.6., 290 kuna do 7.8. te 320 kuna na ulazu. Cijene kamperskih ulaznica nakon isteka razdoblja prodaje drugog promotivnog paketa će biti 120 kuna do 18.6. te 150 kuna do 9.8.

Prodajna mjesta: Turistička agencija Laguna (Tepli bok 25, Primošten), Azimut (Obala palih omladinaca 2, Šibenik), CD Shop Butiga (Jurja Šižgorića 2, Šibenik), caffe bar Basket (Domovinskog rata 42, Split), Dallas Music Shop (Splitska 2, Rijeka), Dirty Old Shop (Tratinska 18, Zagreb), Rockmark (Berislavićeva 13, Zagreb). Ulaznice je moguće kupiti i putem internet servisa Rockmarka i Dirty Old Shopa.

superuho.com

Fejs

, , , ,

popis festivala