Kategorije: Domaći FestivaliNovostiTop Vijesti

Prošao drugi dan SuperUho festivala

  • Datum objave: 05.08.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

Sinoć je na prostoru bivše tvornice elektroda i ferolegura TEF nastavljen program SuperUho festivala, a iako složen bez, što bi se reklo, razvikanih glazbenih imena, najavljeni lineup malo koga je ostavio ravnodušnim budući da su Tuxedomoon ili, pak, Howe Gelb Triage bendovi koji kod svojih istinskih obožavatelja izazivaju strahopoštovanje pa se nekadašnjim industrijskim prostorom ponovno šetalo na relaciji Drugi stage – Žedno uho stage.

Sinoć oko 20 sati, u drugu festivalsku noć publiku je uveo zagrebački rock bend ESC Life na manjem, tzv Drugom stageu i da iskoristimo zgodnu bendova imena, napomenut ćemo samo da je riječ o nastupu koje prisutna publika nije preskočila baš kao ni nastup benda koji se petnaest minuta do 21 sat  pojavio pred publikom na Žedno uho stageu.  Američki (Seattle) Earth predvođen karizmatičnim gitaristom Dylanom Carlsonom preplavio je prostor TEF-a, posve očekivano, instrumentalnom izvedbom svog repertoara. Industrijski ambijent, post apokaliptični dojam koji ostavlja stopio se s glazbom američkih ‘Zemljana’ što je u danom trenutku bila odlična glazbena podloga čak i za onaj dio posjetitelja koji  je opipavao puls ostalih predjela festivalske lokacije.

Glazbena scena Seattlea sinoć kao da se preselila u Šibenik jer na Drugom stageu svojom glazbom publiku su oduševljavali članovi Rose Windows. Psihodelični rock’n’roll bend priuštio je publici sat vremena čiste psihodelične rapsodije zbog čega su obožavatelji zadovoljno trljali svoja stopala od prašnjav pod jer su dobili ono po što su na festival došli vođeni željom da poslušaju Rose Windows uživo.

‘Vaš grad mi se neopisivo sviđa. Tako je prekrasan. Šibenik je jedan od najljepših gradova koje sam vidjela. Uistinu, budimo iskreni, zaista je predivan. Ovdje nam je odlično. Ovo je festival na kojem je naš nastup popratilo najviše ljudi dosad. Publika je bila odlična. Svi su tako super. Festivalsko osoblje je gostoljubljivo. Super nam je’, izjavili su Rose Windows nakon nastupa.

Dašak prave Amerike u glazbenom smislu na festival je donio Howe Gelb, odnosno njegov bend Howe Gelb Triage na ‘žednouhoj’ pozornici.  Iz kajdanke šarmantnog Gelba, jednog od, kako ga vole nazivati, najznačajnijih kantautora današnjice, izlazile su note amerikane kojom suvereno vlada. Šarmantan i šaljiv, Gelb nije odolio iskušenju da se ne referira na svoje sunarodnjake i prethodnike koji su na istom mjestu nastupili večer ranije – The National pa je s publikom podijelio svoja razmišljanja može li on nadmašiti broj njihovih koncerata u Šibeniku.

Drugi stage definitivno nije pao u drugi plan jer je tamošnju publiku dobrano rasplesao domaći rock bend Cojones. Dečki su ‘tukli’ žestoko, oduševili i pozvani natrag na bis. Publika je htjela još rocka dok su se na susjednom stageu za nastup pripremali kalifornijski misteriozni članovi jednako tajanstvenog, legendarnog post punk benda Tuxedomoon.  Tuxedomoon, osim audio, publiku je počastio i video projekcijom u pozadini pozornice.

‘Uvijek nam je drago doći na mjesta poput ovog, ali dolazimo bez očekivanja jer očekivanja donose razočaranje. Draže mi je učiniti što mogu. Divim se nastojanjima da se od ovog mjesta nešto učini. Prostor je prekrasan, tako je apokaliptičan. Doista je prekrasan! Znam da se neće moći održati ovakvim, kad – tad će biti sav sjajan, ulašten i zato mi je drago da smo sad ovdje.  Za osam godina, održi li se festival, bit će potpuno drugačije, ali prostor nam se sviđa ovakav kakav je sad’, izjavili su pred svoj nastup Tuxedomoon.

Dok su Žedno uho stage obilježili američki glazbenici, Drugi stage više je naginjao domaćim glazbenicima pa je s jednim takvim i završio. Kandžija i Gole žene priveli su festivalski program na pozornicama u punom smislu te riječi kraju jer je nastup Jonathana Toubina & DJ Goce preseljen na terasu obližnje kućice na festivalskoj lokaciji čime je završna festivalska svirka drugog dana dobila na intimnosti kakav je zapravo i zamišljen cijeli festivalski program – kvalitetna glazba za probrane uši, posjetitelje naviknuti od glazbe tražiti ‘težinu’ koja se osjeća na koži.

Baš kao prvog dana SuperUho festival u suradnji s generalnim pokroviteljem Iskonom pobrinuo se da posjetitelj festivala i na plaži pod suncobranom ili na morskim valovima uživaju u kvalitetnom glazbenom programu. Iskon stage smješten na gradskoj plaži Banj za svoje je posjetitelje pripremio DJ glazbenu podlogu, a nju su realizirali DJ-i Gdin Smeđi, DJ Goce i DJ Dirty Hairy. No da ne bi sve stalo na glazbi, kod Iskonovih hostesa mogla se osvojiti besplatna škola surfanja ili neka od ‘utješnih’ nagrada. Iskonova plaža tijekom dva festivalska dana pokazala se kao idealno mjesto za bezbrižno uživanje u ljetnim radostima kraj mora uz glazbenu podlogu.

Za onaj pravi koncertni dio na plaži Banj i jučer se pobrinula Akustika stage gdje su za posjetitelje svirali autorski bendovi koji tek pronalaze svoj put do šireg slušateljstva, a koji su izabrani putem ‘Budi i ti dio Akustika stage’. Ove godine SuperUho i Muzika.hr na Akustika stage doveli su Auguste i Feredon. I posjetitelji Banja, usputni i namjerni, digli su palac gore u znak odobravanja izabranih izvođača.

, , ,

popis festivala