Kategorije: Aktualno

Poznata su prva imena 5. SuperUho Festivala!

  • Datum objave: 23.03.2018.
  • Autor članka: Festival.hr

Nakon uspješnog četvrtog izdanja SuperUho Festivala, koji je ove godine po drugi put održan u Primoštenu, peto izdanje festivala će se održati na istom mjestu od 6. do 8. kolovoza.

Festival će se održati u istom prekrasnom, intimnom prostoru nekadašnjeg hotela Marina Lučica, koji se nalazi u neposrednoj blizini jedne od najljepših plaža na Jadranu. U navedenom je prostoru smješten i idiličan kamp u potpunosti natkriven gustom borovom šumom, u kojem zvučnu kulisu uz nezaobilazne cvrčke stvara i čaroban šum mora.

Prvih 6 imena ovogodišnjeg festivala su Turbonegro, !!!, Earthless, Blue Hawaii, NLV i Them Moose Rush!

Kao prvo veliko festivalsko ime potvrđeni su norveški rock’n’roll genijalci i jedno od najvećih imena skandinavskog rocka zadnjih 30 godina Turbonegro. Nakon što su se 2012. po drugi put vratili iz hibernacije te povratničkim albumom “Sexual Harassment” potvrdili svoj status nedodirljivih gay rock titana, šest godina kasnije objavljuju svoj deseti album “Rock’N’Roll Machine” s kojim će napokon nakon punih 10 godina i spektakla na Harteri ponovo zasvirati u Hrvatskoj. Glazbeno su Turbonegro oduvijek ukorijenjeni u punk, garažnom i hard rock zvuku Ramonesa, Black Flaga, The Stoogesa i AC/DC, no s godinama je utjecaj glam-rocka sve više dolazio do izražaja, a shodno tome i njihov je vizualni identitet postajao sve kreativniji i osebujniji. No činjenica da su vjerojatno najpoznatiji gay rock bend na svijetu nimalo ih ne sprječava da se u svojim pjesmama uspješno obračunavaju s pretjeranom političkom korektnošću.

!!! (Chk Chk Chk) punih šest godina nisu svirali u Hrvatskoj, a sad će naša publika biti u prilici ih gledati čak 2 puta u samo 4 mjeseca. Pokrenuti prije 22 godine u Sacramentu od strane pjevača Nica Offera ova grupa je postepeno gradila status unutar američke underground scene. Spajanjem zaraznih house beatova s funkoidnim bas linijama i post punk gitarskim dionicama !!! su vrlo brzo postali živom atrakcijom o čijim se urnebesnim nastupima glas proširio i izvan scene u kojoj su potekli, što im je odškrinulo vrata prema mainstreamu i postavilo stepenice prema pozornicama svih značajnijih svjetskih festivala. Sa sedam albuma za sobom i već petnaestogodišnjom podrškom iznimne izdavačke kuće kakav je britanski Warp Records, !!! nastavljaju sa svojom glazbenom misijom i svojom nezaustavljivom pozitivnom energijom uspijevaju rasplesati i najokorjelije neplesače.

Za svoj su prvi dolazak u ovaj dio svijeta Earthless odabrali Primošten. Premda ova trojka iz San Diega djeluje već 17 godina i za sobom imaju 5 albuma njihov ih je spoj psihodelije i hard rocka držao van fokusa mainstream medija, no zato su izgradili pozamašno fanatično sljedbeništvo kako unutar američke, tako i europske underground scene. Budući da su psihodelični i prog rock u proteklih nekoliko godina doživjeli strahovit komercijalni uzlet za očekivati je i da Earthless uskoro dobiju zasluženi komercijalni tretman bez obzira na to što je u pitanju instrumentalan bend, a znamo koliko je takvima teže doći do šire publike.

Da !!! ne budu usamljeni u misiji razgibavanja udova i zagrijavanja mišića publike SuperUha potrudit će se sjajni kanadski electro pop duo Blue Hawaii. S tri albuma za sobom od kojih je posljednji prošle godine objavljeni “Tenderness” naišao na odobravanja sve brojnije publike ali i kritike, Blue Hawaii iznimno uspješno spajaju plesnu glazbu devedesetih s neupitnim darom za pisanje svježih i nezaboravnih pop pjesama.

Čast da budu prvi među domaćim snagama na festivalu pripala je pulskom indie folk triju s prizvukom psihodelije, a koji se odazivaju na ime NLV. Premda im je SuperUho šansu pružio već na prvom izdanju festivala kad su u kasno popodne u akustičnom izdanju zasvirali na plaži, došlo je vrijeme da im se omogući da na središnjoj pozornici pokažu zbog čega su postali jednima od perjanica sve bogatije domaće kantautorske scene.

I kao zadnje, ali ne manje vrijedno ime ove prve festivalske objave iz Bjelovara dolazi sjajan prog noise rock trio Them Moose Rush. Velika se priča pokrenula oko ovih supernadarenih dečki, pa su tako njihov upravo objavljeni album “Don’t Pick Your Noise” uz primjerice naš Ravno Do Dna koji im je dodijelio čistu desetku, nahvalili brojni svjetski relevantni glazbeni mediji.

– Budući da smo zakasnili s prvom objavom, cijene festivalskih i kamp ulaznica umjesto 18.3. će se promijeniti tek 18.4. – poručili su organizatori.

  • Festivalska ulaznica × 220 kuna do 18.4., 250 kuna do 18.6., 290 kuna do 6.8., 320 kuna na ulazu
  • Kamp × 60 kuna do 31.12., 90 kuna do 18.4., 120 kuna do 18.6., 150 kuna do 8.8.
, , , , , , ,

popis festivala