Kategorije: NovostiRecenzije

Povratak kvalitete u glazbenu ponudu uz No Balance

  • Datum objave: 29.04.2015.
  • Autor članka: Festival.hr

Zagrebu, a i cijeloj regiji se desio pomak.
Pomak u zvuku elektronike koji predstavlja NO BALANCE.
Sjećam se kako sam zalutala nekad u neki Depo i kako sam ispijajući pivo čudom se čudila užasu koji izlazi iz zvučnika, sve dok kontrolu nije preuzela Lila Cube. U tom času poželjela sam je čuti opet.

Sve što je nakon toga uslijedilo je samo val koji se širi i koji ugodno iznenađuje, da ne kažem osvježava.
Vrlo brzo uslijedio je slijedeći pozitivan šok i najava za:
NO BALANCE | LILA CUBE | INSECT ELEKTRIKA LIVE | LABUD | VAL VASHAR

Toga dana, 25.5. u Sirupu uništen je svaki dosadan standard koje se reciklira godinu za godinom, seriju za serijom partija, neovisno o samoj postavi stvari i soundu koji nije uspio adekvatno podržati kvalitetu izvođača te večeri.

Lila Cube, apsolutno oduševljava izborom traka i zvukom koji nemilo podsjeća na one prastare underground partije koji su se zbivali dok je i sam autor ovog teksta učio prve korake, one partije za koje mnogi znaju samo iz tekstova ili starih vhs snimki; taj duh uobličen kroz recentnu produkciju i pomno odabranim trakama u režiji Lile Cube, ostavlja čovjeka sretnim i punim nade da ima mjesta za sve što je van standarda i forme, a opet itekako plesno i angažirajuće.
Nove sfere zvuka koje, nadajmo se, će opstati i biti prepoznate i dostupne za upijanje dokle god za to postoji volja režisera.

Lila Cube; 25/04/2015 – 01am – 02am @ SIRUP (Zg)

https://soundcloud.com/lila_cube/warm

Cijeli event je dobio dodatnu vrijednost u momentu kad je vječni Val Vashar, uvijek zaljubljen u sve aspekte psihodelije ovaj put dobio priliku predstaviti svoj tehnoidniji manifest,
uvijek prožet psihodeličnim, suptilno tweak-ajući po hemisferama prisutnih. Slalomski se kreće, jednako dobro se snalazeći u svemu od progressive trancea, chill trancea, minimalističkog ili one ponešto mračnije i zlosutnije podstruje. Dio je Zenon Records kao i Glitchy Tonic Records i otvorenih ruku prihvaća sve projekte koji će pomoći trance kulturi.
Fantazija za svakog tko čuje.

Val Vashar; 25/04/2015 – 02am – 04am @ SIRUP (Zg)

Insect Elektrika, četiri predivna uha, dva genijalna mozga, nekoliko sprava i ono što se zaista zove LIVE ACT-om, uživo, pomoću alata stvaraju glazbu.
OCTATRACK, ANALOG 4, JOMOX MBASSE 11, VERMONA KICK LANCET, JOMOX XBASE 888, MOOG LITTLE PHATTY, DSI TETRA, EURORACK MODULAR, VIRUS TI, UAD 1, SM PRO AUDIO OC8E, BBE SONIC MAXIMIZER 462, DIRECT ARP 736, kao sredstva koja su rezultat sedam godina zajedničkog produciranja glazbe, dečki su kreirali vlastiti prepoznatljiv minimal zvuk popraćen raznim elementima iz drugih žanrova i uveli posjetitelje Sirupa u svoj svijet igre zvuka. Ozbiljno, duboko i sugestivno u svim svojim varijacijama i interakcijama modula i synth-ova. Čisti užitak za slušatelja, pogotovo za one koji očekuju izvjestan standard.

Insect Elektrika; 25/04/2015 – 04am – 06am @ SIRUP (Zg)

Nažalost, često i prečesto, LIVE ACTOVI se svode na mahanje rukama dok se trake puštaju jedna za drugom. Parada ubiranja para ne jenjava, ali zato ovi momci dokazuju suprotno i hvala im na tome.

Ovaj event je dokaz da dobra muzika nadilazi svaku prepreku i da prestaje biti problem činjenica što je mnogo toga zalutalo u Sirup. Svaki eksces je zanemaren samim pogledom na nekolicinu istinski sretnih lica koji uživaju u svim dubinama, visinama i varijacijama na temu repeticije elektronskoga zvuka i taj momenat kada osjetiš tu prekrasnu vezu techna i trancea u izvedbi najprofinjenijih ušiju, čini ovaj event zaista bitno drugačijim od drugih.

Glazba koja ni ne zna za granice pa nema što da ruši, već je takva kakava jest.  Odlična! :D

 

, , , , ,

popis festivala