Kategorije: KolumnaTop Vijesti

Povijest glazbenih festivala po Red Bullu

  • Datum objave: 25.06.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

Davne 1967. godine dogodila su se prva velika glazbena okupljanja koja su udarila temelje glazbenim festivalima kakve danas poznajemo. KFRC Fantasy Fair and Magic Mountain Music Festival održan je u lipnju u Kalifoniji i okupio je najznačajnija imena rock scene toga doba te na velika vrata uveo na scenu bendove koji će se tek afirmirati i s vremenom upisati u enciklopediju glazbene povijesti. Jefferson Airplane, Captain Beefheart i The Doors samo su neki od izvođača koji su nastupili na pozornici prvog rock festivala u Americi, a mnogi će reći i u svijetu. KFRC je obilježio prvo u nizu događanja poznatih pod zajedničkim imenom Summer of Love kojemu pripada i Monterey Pop Festival održan sedam dana nakon KFRC-a.

Godinu dana kasnije u Velikoj Britaniji se rodio Isle of Wight Festival, u kolovozu 1969. rođen je Woodstock, a 1970. je u Nizozemskoj održan prvi Pinkpop. Iste se godine dogodio i prvi Glastonbury Festival koji će ove godine doživjeti svoje 44. izdanje. Godine 1970. već je bilo itekako jasno da su višednevno kampiranje i zabava uz glazbu s ekipom sličnog svjetonazora dobitna kombinacija. Za sva vremena!

Rock festivali su se širili svijetom kao kuga. Dok su Monsters of Rock, WOMAD i Lollapalooza u svoje su kalendare dodavali nove države i nove kontinente, u Europi se rađala nova festivalska struja, a Sónar i Melt obilježili su početak ere festivala elektronske glazbe na čijoj svjetskoj karti naša zemlja ima mnoštvo festivalskih zastavica. Garden Festival, Dimensions, Outlook i Soundwave samo su neki od festivala zbog kojih Hrvatska danas uživa status suncem okupane kraljice glazbenih festivala.

Uz animirani filmić nauči sve što trebaš znati i uživaj u festivalskom ljetu!

Presented by Red Bull Music Academy

, , ,

popis festivala