Kategorije: AktualnoClubbing & KoncertiNovosti

Besplatna Petkotina za početak vikenda

  • Datum objave: 11.09.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

Festival alternativne glazbe Petkotina je jedini projekt koji je stariji od same udruge mladih BUM iz Buzeta koji su ujedno i organizatori. Prvi festival je održan 1993. godine s idejom da pruži alternativu središnjoj gradskoj fešti Subotini, a u početku je okupljao mlade bendove s istarsko-riječkog područja, Zagreba i slovenskog primorja. S godinama se počeo širiti te je postao jednim od najznačajnijih alternativnih festivala u Istri. U ovu 21 godinu na njemu je nastupilo više od 100 bendova poput bendova Mikrofonija, Bez Panike, Pasi, Popeye, Mandrill, Bellpeace Noise, Analena, F.O.B., Agressive Snail Attack i sl. od kojih su neki i kasnije stekli afirmaciju te već poznatih izvođača kao što su Zabranjeno Pušenje, Atheist Rap, Majke, Urban, Partibrejkersi, Let 3…

Ove godine festival se održava 12. rujna na nogometnom igralištu Most u Buzetu s početkom u 19h, ulaz je kao i svake godine besplatan, a nastupaju Hladno Pivo, Justin’s Johnson, Radio Aktiv, Š.T.B.K., The Gonas, Anger, Punčke i Tito’s Boys!

Radio Aktiv je pulsko-zagrebački bend okupljen krajem ljeta 2009. godine čiji se zvuk može okarakterizirati kao rock s elementima reggaea i world musica s tekstovima na hrvatskom jeziku. Orijentiran isključivo na autorsku glazbu, već na prvom koncertu dobivaju pozitivne kritike i simpatije šireg kruga publike čemu najbolje svjedoče njihovi energični live nastupi.  Trenutno završavaju album prvijenac, čije se izdavanje očekuje krajem ljeta ove godine.

Š.T.B.K je punk/ hardcore bend iz Lovrana zanimljivog imena na čijem se albumu “Žrtve realnosti” mogu naći politički i socijalno osvješteni tekstovi poput Dobrodošao u Hrvatsku, Radnička ili Trend idijoti, a za sebe kažu da su se okupili radi besplatne cuge, zabave i osobnog zadovoljstva.

Buzetski mladići iz benda The Gonas bezkompromisno opravdavaju titulu tribute bendova; u repertoaru im se mogu naći obrade bendova kao što su Bloodhound Gang, Motorhead, The Ramones, Pekinška Patka, Dead Kennedys itd., a iza sebe imaju nekoličinu koncerata najviše na lokalnoj razini, ali bez obzira na staž pokazati će se kao dosljedni zatvaranju Petkotine.

Pulski Anger izvodi neku vrstu njujorškog hardcore-a s primjesama thrash metala, a uzori su im bendovi poput Biohazarda, Sepulture, Madballa, Pantere, Agnostic Fronta i Sick Of It All-a. Tekstovi su većinom socijalne tematike, pišu o raznim problemima običnoga čovjeka , a nastupima pokušavaju prenijeti pozitvnu energiju te osloboditi ljude stresa.

Tito’s Boys su se prvi put okupili daleke 1999. godine, jedan su od bendova koji je teško utrpati u bilo kakve žanrovske ladice, ali se može reći da su uspjeli sublimirati sve značajke prepoznatljivog zvuka gitarističke Istre te kroz razne suradnje dobiti potvrdu veterana poluotočke scene za ulazak u prvu ligu istarskog rocka i punka  (Gori Ussi Winettou, KUD Idijoti, Fakofbolan..)

 

www.facebook.com/petkotina.koncertalternativneglazbe

www.facebook.com/events/485464654889394/

, , , , , , , ,

popis festivala