Kategorije: AktualnoNovosti

Pedalafest – festival posvećen biciklu

  • Datum objave: 27.05.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

U vrijeme Pedalafesta, od 5. do 7. lipnja, Studentski Centar će postati pravi mali biciklistički grad u kojem će se moći sudjelovati, naučiti, poslušati i doživjeti sve ono što čini kulturu urbanog bicikliranja. Festival organizira Sindikat biciklista, zagrebačka udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog gradskog prijevoznog sredstva.

Budući da u udruzi smatraju kako Grad još uvijek premalo čini za biciklističku infrastrukturu, a Zagreb ima sve preduvjete za metropolu u kojem je bicikl glavno prijevozno sredstvo, pozvani su gosti s iskustvom iz gradova kojima je to uspjelo. Stručnjaci i aktivisti dolaze iz Austrije, Španjolske, Mađarske, Nizozemske i Danske, ali i oni u kojima je biciklistička kultura i infrastruktura još u nastajanju, kao što su Slovenija i Srbija, a teme o kojima će se raspravljati su transformacije gradova, prevencije krađa, poslovne mogućnosti vezane uz urbani biciklizam i zanimljivi biciklistički projekti.

Također, bit će organizirane razne radionice – od popravljanja i ukrašavanja bicikala grafitima ili heklanjem i revije najotkačenijih bicikala do izrade soundsystema na biciklistički pogon, predstave, cirkus show s performerima, akrobatima i plesačima te mala škola sigurnog bicikliranja za djecu i bike-polo.  Filmski dio uključuje projekcije kratkih biciklističkih filmova ( natječaj traje do 30. svibnja!), a festival će upotpuniti i dvije izložbe – fotografije zagrebačkih biciklista i njihovih priča te izložba biciklističkih gradova u organizaciji Danske ambasade.

Na otvorenju sviraju Penguin Radio, “bend koji poznatim i nepoznatim pjesmama pravi akustične prekrivače i to šarenim koncem koji se sastoji od najfinijih nota, violinskih ključeva, taman povišenih povisilica i savršeno sniženih snizilica” i DemeNtronomes, veseli mladi bend s odličnom brass sekcijom, a na zatvaranju Ivana Picek, zbor Čipkice, splitski St!llness i omiljeni Antenat!

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a sve dodatne informacije potražite na http://pedalafest.eu/ .

Do tad mic po mic, svi na bic!

, , , , , , , , ,

popis festivala