Kategorije: Domaći FestivaliTop Vijesti

Otkriveni prvi izvođači i koncept 14. Seasplash festivala

  • Datum objave: 21.03.2016.
  • Autor članka: Festival.hr

Četrnaesti Seasplash festival dolazi u posebnom izdanju, posvećenom sound system kulturi, tijekom kojeg će se predstaviti dominantna većina domaćih sound systema, prisutnih i aktivnih na sceni, kao i poneki gostujući iz inozemstva.

Seasplash festival jedno je od prvih događanja koji se svojim pokretanjem istovremeno počeo baviti promocijom sound systema. Negdje na pola puta do danas, točnije povodom 7. festivalskog izdanja, otvorili smo i DubSplash pozornicu, na kojoj se od tada kao rezident pojavljuje prvi hrvatski sound systemDigitron.

Radi se o kulturi potekloj sa Jamajke, koja se putem doseljenika najprije implementirala i popularizirala 90-tih godina prošlog stoljeća na području Velike Britanije, i čija popularnost od onda do danas neprekidno raste, bivajući jednim od trenutno najbrže rastućih supkulturnih trendova u Europi, ako ne i šire.

U kontekstu popularne kulture, sound system je skupina DJ-eva, inžinjera zvuka i MC-ja koji sviraju reggae ili srodnu glazbu. I u ovoj prigodi, naglašena posebnost je u tome sto u pratnji istih dolaze ozvučenja (sound system = zvučni sustav), u pravilu ručne izrade.

Na taj način se svaki od sound systema uz selekciju, izvedbu i stilsku profiliranost, predstavlja i sa vlastitim zvukom.

No, prije svega red je predstaviti neke od prvih gostujućih izvođača koje najavljujemo ovom prilikom:

DON LETTS (Velika Britanija)

donletts-002-0600

Don Letts je britanski glazbenik, DJ i radijski voditelj, hodajuća legenda koja je u 70-tima bila prva poveznica između rastućih scena punka i reggaea. Uz to je i nagrađivani redatelj dokumentaraca i video spotova, koji desetljećima spaja glazbu i film, ali isto tako i istinski zagovaratelj jamajkanske kulture.

Njegov bogati filmski opus broji 400 video spotova za eklektičan izbor umjetnika poput Boba Marleya, The Pogues, Black Uhuru, Georgea Clintona, The Pretenders, Elvisa Costella

ABASSI HI POWER (Velika Britanija, Njemačka)

abassihipowerperch001-0600

Abassi je projekt Neila Percha, osnivača Zion Traina s kojim njeguje tradiciju jamajčanskih izdanja objavljujući ih kao 7″ i 10″ vinile na Deep Root labelu, pod etiketi izdavačke kuće Universal Egg. Selektor Neil kao Abassi Hi Power nastupao je na 12. Seasplashu, a ove godine donosi svoj sound system od 16 kW, kojeg je posebno za njega izgradio Jah Tubby.

DUB INVADERS – High Tone Crew (Francuska)

dubinvaderspress1-0600

Dub Invaders pokreću članovi francuskog live-dub sastava High Tone 2009. godine kako bi oživjeli izvorni duh kulture koja ih je oblikovala te ih inspirirala od njihovog početka.

Iza sebe imaju dva albuma i odlične suradnje (El Fata, Zeb Mc Queen, Solo Banton, Echo Ranks), a tijekom 2016. godine najavljena su čak četiri EP-a na kojima će se pojaviti top imena ove scene, a izaći će naravno na Jarring Effectsu.

DUBATEERS feat. BROTHER CULTURE (Velika Britanija)

dubateers01

Dubateers je studio, sound system i izdavačka kuća s bazom u istočnom Londonu, osnovan 2004. godine. Utvrda je to, po mnogima, iz koje nam dolaze najteži dub i reggae zvukovi britanskih ulica, čvrsto utemeljeni u undergroundu i rastafarijanskim vrijednostima.

Okupljeni oko selektora i producenta Nick Dubateersa, nižu brojne projekte i suradnje s velikanima scene poput Skreama, Bush Chemists i Disciples te aktivno djeluju na otočnoj i kontinentalnoj europskoj klupskoj sceni. Na Seasplash festival dolaze u kombinaciji s poznatim i priznatim londonskim MC-jem Brother Cultureom, kojeg se sjećamo kao suradnika poznatih imena kao što su The Prodigy, Mungo’s HiFi, Adrian Sherwood, Hammerbass i mnogi drugi.

10001580_796210470406295_57610870_n
, , , , , , , , , , , , , , , , ,

popis festivala