Kategorije: Domaći FestivaliTop Vijesti

Otkriven popis novih izvođača i koncept 15. Sesplash Festivala!

  • Datum objave: 23.02.2017.
  • Autor članka: Festival.hr

Kroz 15. izdanje, Seasplash festival obilježava i 40 godina od objavljivanja singla Punky-Reggae Party, u izvedbi Bob Marleya i Lee ‘Scratch’ Perrya.

Ovaj antologijski hit, objavljen je 1977., kao posljedica udruživanja reggae i punkrock subkultura, koje su digle svoj glas kroz seriju koncerata Rock Against Racism, protiv tada rastuće radikalne desnice u Velikoj Britaniji.

Uz proslavu jubileja i pozitivnih vibracija, Seasplash zadržava notu društvene angažiranosti upozoravajući na ovu još uvijek aktualnu tematiku, kako u domaćem, tako i u europskom, te globalnom okruženju, zazivajući razum i toleranciju, naspram nametnutih autoriteta i moći ugnjetavanja.

Mad Professor

Na svoje prvo Seasplash gostovanje dolazi legendarni engleski dub / reggae producent i inovator Neil Fraser aka Mad Professor.

Pokretač i vlasnik Ariwa Studios od ranih 80-ih prošlog stoljeća, krenuo je sa 12 izdanja serije Dub Me Crazy, a do danas objavio preko 200 izdanja.

Nastupi i turneje traju u kontinuitetu, a karijeru je obogatio suradnjama sa brojnim zvijezdama (Depeche Mode, Jamiroquai, Beastie Boys,…), od kojih se ponajviše ističe njegov remix drugog albuma Massive Attacka Protection: No Protection.

Mungo’s Hi-Fi (DJ Set)

Trenutno jedan od najpopularnijih europskih sound systema, ujedno i kolektiva koji okuplja šest članova, DJ-a i producenata.

Svoju aktivnost obogatili su pokretanjem vlastite izdavačke etikete Scotch Bonnet 2005. godine, kao i podetikete Scrub A Dub. Osim statusa kojeg trenutno uživaju, i kvalitete kakvu isporučuju, njihovo prvo gostovanje na Seasplashu festivalsku organizaciju uveseljava iz još barem dva razloga.

Naime, njihova karijera lansirana je u orbitu dobivanjem uloge domaćina istoimenog stagea u sklopu Outlook festivala, upravo uslijed selidbe istog u okruženje tvrđave Punta Christo, a u međuvremenu su postali jedni od izdavača Egolessa, producenta i glazbenog virtuoza poteklog s domaće scene.

Illbilly Hitec

Još jedno premijerno gostovanje. Kolektiv sa sjedištem u Berlinu, sa stalno rastućim brojem izdanja i nastupa, te poprilično originalnim stilskim izričajem, kroz koji miješaju izvorne utjecaje i korijene roots glazbe, sa modernom produkcijom.

Njihov zvuk kombinira utjecaje cumbie, junglea, hip-hopa i dub glazbe, u samo njima svojstven reggaea stil. Na Seasplash u pratnji austrijskog MC-a Kineticala dolaze predstaviti novi album One Thing Leads To Another.

Paprika Korps

Stari znanci vraćaju se na Seasplash nakon punih pet godina, što će uz proslavu festivalskog jubileja ujedno biti i njihov 25. nastup u Hrvatskoj.

Ovi hrabri heavy-rockeri iz Poljske, u međuvremenu su objavili novi, još uvijek aktualni album pod nazivom Homemade Babylon.

Fakofbolan

Pulski punkrock prvaci iz ranih 90-ih često su uspoređivani sa velikanima stila poput The Clash ili Rancid, u čijim radovima je značajno primjetan utjecaj karipske kulture, uz dominaciju ska glazbe.

Velika čast nam je najaviti poseban set koji će mnogima omiljeni FOB složiti za ovaj nastup, kompiliran od najprikladnijeg iz njihove diskografije za ovu priliku.

Poslušaj aktualnu obradu kultnog klasika KUD Idijota Kad sunce opet zađe, na kojoj gostuje Chakka (Kali Fat Dub).

Autonomads

Autonomads izrasli su iz mančesterske skvoterske scene 2007. godine.

Duboko inspirirani dub-anarcho-punk pokretom i kulturom besplatnih partija, odsvirali više od 500 koncerata u 18 različitih država u 10 godina rada, dok su za isto vrijeme izdali dva samostalna, i jedan zajednički album s Black Star Dub Collective. Ovo im je također prvi nastup na Seasplashu.

Digitron Sound

Digitron Sound System, prvi domaći sound system počeo je s radom 2007. godine, a osnovali su ga članovi bendova Radikal Dub Kolektiv i Bamwise.

Njihovim zvukom dominira UK digital dub, uz utjecaj različitih glazbenih smjerova, od elektronike do organske glazbe.

Jedni su od dežurnih krivaca za dobru zabavu sveprisutne underground scene, te domaćini DubSplash stagea od njegova zaživljavanja.

U protekllih godinu dana iznjedrili su tri nova izdanja; Dub Swap! s Brainlessom (ODGPROD), 7” singl Hail Up! s Dan I-em (Digitron Records/Lion’s Den), te 12” remix za ViolinBwoy feat. Echo Ranks (Lion’s Den).

Warrior Charge

Sound system, posjetiteljima Seasplash festivala posljednji niz godina poznat po jarkoj crvenoj boji. Utemeljeni 2006. godine iz lokalne DIY scene Udina, šireći pozitivne vibracije i duh suradnje u izgradnji pravednijeg svijeta.

Od tad dijele pozornicu s legendama scene (Jah Shaka, Zion Train, Aba Shanti, Channel One, The Disciples, Weeding Dub), nastupajući na brojnim festivalima (Zion Station, Festintenda, Heartical Vibes, Dub Gate,…).

Dubble

Moćni dub live act duo, pokrenuli su Vanja aka Vanya O i Jadranko aka Dubolik nakon razlaza RDK. Trenutno funkcioniraju na različitim adresama (Leicester/UK, Zagreb), održavajući redovne nastupe, i materijalizirajući svoju kreativnost kroz vlastitu etiketu Dub Tunnel.

Na aktualnom izdanju Sign Of The Times gostuje legendarni reggae vokal Earl 16.

Austrijska bass scena na 15. Seasplashu

Drugu godinu zaredom, tijekom Seasplash festivala nastavljamo s predstavljanjem austrijske bass scene, ovog puta sa još većim brojem izvođača, širokog spektra stilova naslonjenih na bass glazbu i sound system kulturu.

Suradnja u narednim mjesecima dodatno je intenzivirana serijom promotivnih događanja koji najavljuju 15. izdanje festivala, i to u čak četiri austrijska grada: Linz, Beč, Klagenfurt, Salzburg, na kojima će nastupati i izvođači sa domaće scene.

Na samom festivalu nastupati će:

Dubbing Sun (Dubbing Sun Records/Lion Charge Records)
Kinetical MC x DJ Diaz
Raptix (Sub Audio Records)
Gnischrew (Sub Audio Records)
Nobody b2b Damask (Basstrace/Sub Movement)
Thizzla (One.Culture.Kollektiv)
Deeds (Sub Movement)
Isonoe (LOG Soundssystem/Basstrace)
Lion’s Hifi
Selectress Beatroot (Stereofreezed/RAWting!)
DCone (Stereofreezed/RAWting!)

Svi do sada potvrđeni izvođači

Vin Gordon & The Real Rock Band, Mad Professor, Vibronics meets Conscious Sounds, Citizen Fish, Mungo’s Hi-Fi (DJ Set), Pitch Black, Illbilly Hitec, Culture Shock, Paprika Korps, Fakofbolan, Autonomads, Waitapu, Black Star Dub Collective, Digitron Sound, Conscious Youth, Warrior Charge, Dubble, Rockers Dub Master, Dubbing Sun, Kinetical MC x DJ Diaz, Raptix, Gnischrew, Nobody b2b Damask, Thizzla, Deeds, Isonoe, Lion’s Hifi, Selectress Beatroot, DCone

 

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

popis festivala