Kategorije: Lifestyle FestivaliNovosti

Od Tita do Anonymousa – o čemu će se pričati na Republici?

  • Datum objave: 09.07.2013.
  • Autor članka: Festival.hr

SHARE Cyberpunk akademija u okviru prvog izdanja festivala ‘Republika’ bit će otvorena uvodom o cyberpunku i povijesti hakerske scene, uz predavanje jednog od rodonačelnika tog žanra – Brucea Sterlinga. Predavači poput Kristiana Benića iz Gradske Knjižnice Rijeka osvrnut će se povijest kompjuterske i DIY (uradi sam) scene sa ovih prostora, uz nezaobilazni osvrt na piratsku scenu prvih informatičkih dana ex Jugoslavije. Publici će biti predstavljena i izložba elektronike iz doba Jugoslavije smještena u utrobi broda Galeb. Posjetitelji će imati nesvakidašnju priliku na jednom mjestu čuti pionira ‘net arta’ Vuka Ćosića, predstavnike PiratByran organizacije iz koje je iznikao čitav piratski pokret, kao i popularni torent sajt The Pirate Bay. Posebna poslastica bit će predavanje zvijezde Internet scene – pokretača i administratora ozloglašenog Internet foruma 4chan iz kojega je iznikao pokret Anonymous – Christophera Poola, poznatijeg kao moota. Poole je u internetskoj anketi Timea proglašen najutjecajnijom osobom današnjice, ostavivši iza sebe moćnike kao što su Barack Obama, Vladimir Putin i Oprah Winfrey.

Drugog dana festivala program se iz prošlosti seli izravno u mračnu sadašnjost obilježenu tendencijama totalnog nadgledanja digitalnog prostora i herojima zviždanja. Posjetitelji će iz prve ruke učiti kako da naprave svoje platforme za zviždanje, kako da anonimno komuniciraju, ili da zarone u najdalje kutke Interneta uz pomoć alata ‘Tor’ kojeg podjednako koriste gotovo sve svjetske obavještajne službe kao i mnogi aktivisti i disidenti diljem svijeta kako bi sakrili svoje tragove na Internetu. U fokusu će biti aktualne teme kao što je i nedavni skandal nadgledanja elektronskih komunikacija građanstva od strane NSA-a, ali i moguće stvaranje zajedničkih regionalnih politika koje bi služile za pritisak na nacionalne vlade u cilju bolje pravne regulative na polju nadgledanja i privatnosti građana. U ovome će pomoći stručnjaci iz Electronic Frontiers Foundation,  organizacije sa najdužim stazom u obrani prava i zaštite internet sloboda.

U probleme i izazove obrane slobode izražavanja i prava na Internetu publiku će uvesti Jillian York, sa Larissom Mann će se razgovarati o poziciji manjinskih i ugroženih grupa na Internetu, a s Astom Halgadottir o pornografiji kao vječitom izgovoru za cenzuru.

Sam kraj ove suvremene ‘akademije’ obilježit će napredne, ali važne teme kao što su bespilotne letjelice – dronovi, data forenzika, cyber ratovi, novi teritoriji svemira, transhumanizam kao i budućnost poimanja seksa i seksualnosti.

Festiva  poziva studente Sveučilišta u Rijeci da se prijave i prisustvuju na više od 100 predavanja, radionica i diskusija koje će se održati tijekom tri festivalska dana na brodu Galeb i u napuštenoj tvornici Rikard Benčić.

Studenti se mogu prijaviti i za stjecanje novih iskustava i znanja u samoj organizaciji događaja kroz volonterski program Republike. Prijave za besplatne ulaznice i volontiranje nalaze se na službenoj web stranici Republike.

A ovo je možda najslađi dio Republike!  Kroz jednostavan obrazac imate priliku prijaviti se za hosting predavača! Svete dužnosti: doček predavača u hotelu, dotjerivanje info paketa za predavače, plan odlaska/dolaska na lokacije festivala, predavanja, pomoć za snalaženje i uživanciju po Rijeci. Sjajna prilika za druženje i upoznavanje novih ljudi. Svi zainteresirani mogu “dobiti” 2 do 3 predavača ne bi li i osobno praćenje Republike teklo glatko…:)) Za sve prave domaćine prijava je ovdje.

Opuštajući dio festivala sastojat će se od zanimljivih dnevnih edukativnih predavanja i radionica uz uzbudljiv večernji glazbeni program na čak pet različitih lokacija. Disko na otvorenom, queer party, tulumi na plaži i klupski plesnjaci samo su neki od aduta zabavnog programa Republike koji Vam predstavljamo u sljedećim redovima.

Disko Galeb@Lukobran

Zagrijavanje za Republiku kreće u srijedu, 17. srpnja za koje će se pobrinuti eksperti za disco i funk muziku socijalističke Jugoslavije – riječki Smeđi Šećer i niški Funky Junkie. Zajedno iza sebe imaju više od tisuću vrhunskih tuluma, a publiku će provesti kroz najbolje plesne hitove iz vremena Galeba u čijoj će se blizini, pod dizalicama, ovaj plesnjak i održati. Na jugoslovenski disco nadovezat će se najpoznatija riječka disco večer Mile Voli Disko. Stari, novi, italo disco i disco svake druge vrste puštat će domaćin Mile Hund, Branko Padobranko i Ivana Majkić.

Ponos queer Kvarnera Six Martinis and Blow Job u četvrtak će, 18. srpnja, udružen s  berlinsko-riječkim-beogradsko–zagrebačko-milanskim snagama, upriličiti queer događaj sezone na Jadranu. Bit će tu i Pet Shop Bears koji priređuju redovite zabave u Berghain Kantini te Miss Iconic i Gio iz zagrebačke Partycipacije. Iz Milana stiže Fillpo Supertears, iz Beograda predstavnici znamenite party tvrtke JTKT, a domaće boje branit će Miće Mace.

Petak, 19.07. na lukobranu je rezerviran za soundclash najzanimljivijih DJ kolektiva iz regije: Trashdance (Milano), Mystic Stylez (Beograd), CFSN (Zagreb) i Don’t Make New People (Ljubljana). Za ovu ih je prigodu okupila Riječanka Una Rebić, posvećena clubbingu od Vardara do Milana te je pozvala najradoznalije i najhrabrije da ukrste koplja na radost Rijeke i Republike.

Tunel

U Tunelu će u četvrtak, 18.07. nastupiti zanimljiva ekipa koja kombinira avanturu, aktivizam i muziku – Bear Kittay, društevni alkemičar nedavno angažiran na redizajnu festivala Burning Man, kubanski hip hop hipi pjesnik David Omni, istraživačica globalnih zvukova DJ Ripley i Fari Bradley sa eksperimentalnog londonskog radija Resonance 104.4 FM čiji se politički miks kreće od iranskog retro diska do gabba sea shanties.

U petak, 19.07. Tunel će rasplesati novosadki Lag i domaći Mateo Klaić, Bakka i Gars. Večer će početi futrističkim nastupom australijskih Ethno Tekh koji se bazira na motion capture tehnologiji i vizualima koji reagiraju na zvuk.

Život

U klub Život Republika u četvrtak, 18.07. dovodi amsterdamski future boogie dvojac Pretty Young Trouble koji su jedva čekali da se vrate u ove krajeve nakon ludnice koju su napravili na prošlogodišnjem Exitu. Poslije njih Deep Fried Funk DJs predstavit će najbolji irski elektronski festival – Celtronik, a party će završiti rezidenti Branko i Rade.
Dan kasnije, 19.07. u Životu će nastupiti Nullsleep pionir osmobitne muzike koji za svoje nastupe koristi konzole za video igrice. Na njega se nastavljaju Nedim K i DJ Storno, također iz svijeta video igrara, od kojih se također može očekivati pregrt neobičnih sintetičkih zvukova.

Tajna lokacija uz more

Na tajnoj lokaciji Republike svakog će dana prije predavanja publika moći uživati u probranim glazbenim programima prijatelja festivala. U četvrtak nastupa DJ odjel hrvatske Piratske stranke – Tomo, Microseven i Miss Sunshine. U petak su za zabavu na suncu zaduženi riječki Abjure, beogradski dvojac s radija B92 Idemo na Mars i tajanstveni projekt koji priziva klupski zvuk 90-ih X Coast, dok će u subotu Celtronic ekipa predstaviti Sound and Sun of Derry.

Šećer na kraju… Hartera Festival

Kako je posljednji dan Republike, 20. srpnja ujedno i glavna večer ovogodišnje Hartere, Republika na Harteru dovodi – Elektranu! Ovaj centar za razvoj elektronske umjetnosti i kulture godinama je producirao jedan od najuzbudljivijih stageva na EXITu, organizirao neke od ponajboljih elektro plesnjaka u posljednjih deset godina u regiji i jedno vrijeme vodio najbolji web radio u ovom dijelu svijeta. Na programu Elektrane su Appaloosa –  trenutno aktualan zbog singla „Intimate“ koji se pojavio na kompilaciji „After Dark 2“, zatim Jonty Skrufff – rezident DJ berlinskog kluba Sisyphos, riječki disco čarobnjak Mile Hund, elektro istraživač iz Zagreba Konrad Medvedov i novosađanka Dead Trash Superstar.

 Ulaznice za Republiku dostupne su u sustavu Entrio i svim Entrio prodajnim mjestima u Hrvatskoj po cijeni od 225 kuna, a sav prihod od ulaznica bit će doniran lokalnoj inicijativi na Republici.

, , , , , ,

popis festivala