Kategorije: AktualnoStrani Festivali

(Ne)očekivani rasplet tragedije na BPM Festivalu!

  • Datum objave: 18.01.2017.
  • Autor članka: Festival.hr

Dan nakon pucnjave koja je odnijela živote u Blue Parrot klubu na BPM Festivalu, na meksičkoj Playa Del Carmen, Fox News javlja da vlasti imaju pod istragom Zetas kartel te ih se smatra odgovornima za pet života i 15 ozljeda.

U utorak ujutro, nakon pucnjave, u gradu su se na četiri mjesta pojavile četiri plahte s istom porukom ispisanom na njima sprejem, specifično prozivajući “Phillip”, što se vjerojatno odnosi na Phillipa Pulitana, kanadskog suosnivača BPM Festivala. Inače, plahte su uobičajena metoda slanja poruka, koju koriste meksičke bande.

U poruci piše: “Ovo je znak da smo već ovdje jer niste uskladili PHILLIP – BPM. Ovo je početak, otkinut ćemo glave Golfosa, PELONESA i chapulinesa. Atte (S poštovanjem) el FAYO Z from the old SCHOOL!”

Fayo Z, koji je potpisan u poruci, je vjerojatno nadimak poznatog vođe Zetas kartela, Rafaela del Angel Velez Moralesa. Poznato je da je područje Playa Del Carmen pod kontrolom dva različita kartela, već nekoliko godina te se za nju bore Cartel del Golfo i Los Pelones.

Zahvaljujući dogovorenom paktu, područje je relativno mirno tijekom posljendjih nekoliko godina.

Zetas kartel, poznat i kao Los Zetas operira u sjevernoj regiji Quintana Roo, gdje se nalazi i Playa Del Carmen, a smatraju se jednim od najopasnijih, najnasilnijih i najnaprednijih kartela u Meksiku.

Čini se kako su ovom ‘porukom’ na 10. godišnjicu festivala, pokušali poremetiti dogovor između Cartel del Golfo i Los Pelones, kako bi i oni imali udio u ilegalnom raspačavanju droge u turističkoj sezoni.

Ovo je rat za izbacivanje. Zetas su pokušali naplatiti organizatorima BPM Festivala i oni su odbili, rekavši da su već platili svoje njihovim organizacijama.”, rekao je anonimni dugogodišnji rezident za Fox News.

Pucnjava, koja je izvedena rano ujutro kao teroristički napad, trebala je služiti kao izjava protiv festivala i ostalih kartela na području te vodi i do prvotnih glasina kako je incident rezultat svađe ili posla s drogom koji nije dobro završio.

Meksičke vlasti već su u izjavi zabranile povratak BPM Festivala i “ove vrste evenata” na Playu Del Carmen.
“Želimo da ovakvi događaji odu. Nećemo dozvoliti ni jedan ovakav event više.”, rekla je Cristina Torres Gómez, gradonačelnica.

Vijest je prenesena sa portala MixmagAdria.

, , , , ,

popis festivala