Kategorije: Interview

Laibach: Želimo aktivirati publiku da počne sama odlučivati o svojoj sudbini

  • Datum objave: 28.07.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

Uoči nastupa na Schengenfestu, porazgovarali smo s  jednim od najstarijih aktivnih slovenskih bendova – Laibachom!

Više od 30 godina ste na sceni, je li se i koliko promijenio stil vaše glazbe od početka do danas?

Laibach: Ko ima barem malo sluha i površno je slušao par naših različitih albuma, može brzo zaključiti da Laibach na svakom albumu zvuči stilski drugačije, a da još uvjek ima prepoznatljiv zvuk. Što je logično; forma se s vremenom nužno mijenja, a sadržaj ostaje isti. Slično kao i kod obuće, cipela ili bijele tehnike…

 Trenutno ste na turneji na kojoj promovirate novi album Spectre. S obzirom da tekstovi na ovom albumu imaju političku notu, koju poruku želite poslati ovim albumom?

Laibach: Želimo aktivirati svoju publiku, da se socijalno i politički angažira i da počinje sama odlučivati o svojoj sudbini.

Vaši nastupi su uvijek popraćeni i posebnim scenskim nastupima. Jeste li pripremili nešto posebno za ovu turneju?

Laibach: Nema posebnih scenskih ‘tjelovježbi’, ali da – i za tu turneju smo pripremili novi scensko-vizualni program, kojeg je hrvatska publika već mogla vidjeti u Zagrebu i u Splitu, a slovenska u Ljubljani.

Tijekom turneje nastupit ćete na različitim lokacijama, preferirate li više zatvorene koncertne dvorane ili open-air festivale?

Laibach: Na samostalnim koncertima u dvoranama možemo izvesti nastup, koji je u potpunosti podređen Laibachu i namijenjen je publici, koja dolazi samo zbog nas. Na open –air festivalima imamo mogućnost da nagovorimo različitu publiku, koja tu nije samo zbog nas, tako da svaki od tih nastupa ima svoje prednosti i svoje loše strane. Glavni je problem s festivalima taj da sve više liče na vašar gdje je publika u glavnoj ulozi, a izvođači su samo nužno zlo.

Obzirom da se naš portal bazira na festivalima, koji su po vama najbolji festivali na kojima ste nastupili?

Laibach: Nemamo velikih afinititeta prema festivalima, uglavnom na svima vlada kaos i zbrka, a sadržaj je podređen sponzorima.

Ove godine nastupate i na Schengenfestu. Što očekujete od nastupa tamo i što publika može očekivati od vas?

Laibach: Na Schengenfestu smo već nastupali i prije, tako da ne očekujemo puno više od toga što smo tu već doživjeli, ali se posebno radujemo nastupu grupe Die Antwoord.

Hoćete li se bazirati na izvođenje starijih stvari ili možda više na novije?

Laibach: Naš će program biti sastavljen od starijih, ali i novih stvari.

Osim Slovenije iz koje dolazite, gdje najviše volite svirati? Gdje je po vama vaša najbolja publika?

Laibach: Najbolja je publika u Americi, a najviše volimo svirati u Trbovlju.

Dugo smo čekali vaš novi album, možemo li očekivati nova češća izdanja? Kakvi su vam planovi za budućnost?

Laibach: Samo od 2008. pa do 2014. smo izdali 7 diskografskih izdanja, to je znači više nego često izdavanje. Trenutno spremamo nova izdanja i pripremamo se na nove turneje u Europi i Americi, ali sve će to biti uredno objavljeno na našim web stranicama, kad će biti i službeno potvrđeno.

, , , ,

popis festivala