Kategorije: Lifestyle FestivaliNovosti

Kinookus FFF 2013 – Sjeme slobode

  • Datum objave: 20.08.2013.
  • Autor članka: Festival.hr

Četvrta edicija međunarodnog Kinookus Food Film Festivala, koja će se održati od 4. do 8. rujna u Stonu, bavi se prehrambenim suverenitetom i nosi naziv “Sjeme slobode”. Pod pojmom prehrambenog suvereniteta, koji su skovali pripadnici međunarodnog seljačkog pokreta Via Campesina, ponajprije se podrazumijeva pravo ljudi da znaju što jedu, odnosno njihovo pravo da demokratski odlučuju i utječu na politike i modele proizvodnje i distribucije hrane. Posljedično, riječ je o zagovaranju modela proizvodnje hrane koji čuva bio, gastro i kulturnu raznolikost, ne uništava okoliš i osobitosti podneblja već iz njih izniče te osnažuje poziciju seljaka i vraća mu dignitet “hranitelja”.

Kroz više od 40 filmova, 8 radionica, mnogobrojne susrete, diskusije i kušanja govorit će se o mogućnostima očuvanja osobitosti našeg podneblja u novom, europskom kontekstu. U goste  dolaze bugarski kuhari-edukatori Foodies koji će prilikom predstavljanja ESSEDRA projekta održivog razvoja ruralnih sredina kuhati balkanske specijalitete. Sicilijanska udruga Libera Terra predstavit će svoje djelatnosti razvoja poljoprivrede na posjedima oduzetima mafiji. Istarski chef David Skoko predstavit će Slow Fish filozofiju kuhanja specijaliteta od “škart” ribe koju njeguje u obiteljskoj konobi “Batalina”.

Gosti i posjetitelji festivala saznat će više o pilot projektu zaštite vinskog lokaliteta Ponikve i o mogućnostima osnivanja energetskih zadruga. Na Kinopokus radionicama djeca će snimati kratki film o okršaju fast i slow pogleda na svijet, učiti o obnovljivim izvorima energije, kako izraditi kućice za ptice i što je to molekularna kuhinja.

Na Kinolokus placi upoznat ćete nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta te imati prilike s njima razmjeniti sjemena starih sorti.

Najave gostiju i događaja na četvrtom Kinookus FFF-u pratite na web i Facebook stranici te na twitter profilu Festivala.

, , , , ,

popis festivala