Kategorije: Top Vijesti

Indirekt festival najavljuje međunarodne suradnje i bogato ljetno izdanje festivala

  • Datum objave: 12.04.2018.
  • Autor članka: Festival.hr

Glazba spaja ljude, to svi znamo, no ima jedno mjesto gdje su veze puno dublje i prijateljstva traju dulje. Ljetno izdanje Indirekt festivala zakoračilo je u svoju šestu godinu, a s njim i brojni posjetitelji i prijatelji koje je festival okupio. Indirekt je tijekom godina ostvario i brojne međunarodne suradnje. Ove godine, Indirektovom glazbenom loncu dodaju se fini začini iz Italije i Mađarske.

Iza njih je godina brojnih koncerata, showcase festivala te konferencija na kojima je Indirekt ekipa bila itekako aktivna. Rezultat toga je bliska suradnja s mađarskim Hungarian Oncoming Tunes (HOTS) te talijanskim Italia Music Exportom s kojima stiže novi val nezavisnih izvođača. Talijansko-Indirektna suradnja traje od samih početaka. Tijekom godina Indirekt je ugostio 20ak talijanskih bendova poput Brothers In Law, Comaneci, The Academy, The Leading Guy, His Clancyness, Giungla i druge te ga s pravom doživljavaju kao vrata prema istočnoj Europi.

Dok je 2013. Indirekt obilježavao svoje prvo izdanje, iste godine u Torinu se rodio The Yellow Traffic Light, čiji se utjecaj američke glazbe 60-ih i 70-ih sjedinjuje sa melodijama sheagaze-a poput My Bloody Valentine, Ride, Adorable te novijih Toy, DIIV i Tame Impala. Tako bi ukratko mogli opisati smjer kojim su krenuli ovi odlični Talijani, čiju su kvalitetu prepoznali upravo i navedeni DIIV i Toy kojima su otvarali nastupe na talijanskoj turneji. Na Indirekt stižu na valu albuma ‘World within walls’ objavljenog 16. ožujka 2018.

Bee Bee Sea, s The Yellow Traffic Light dijele zemlju, godinu okupljanja i činjenicu da stižu na Indirekt s friškim, hvaljenim albumom te neposredno pred američku turneju.

2015. izdaju prvi album koji rasprodaju u rekordnom roku. Slijedi europska turneja i suport bendovima poput Black Lips, Thee Oh Sees, King Khan & The Shrines a krajem 2017.g nastavljaju uzlaznu putanju odličnim novim albumom. Nakon Cari Cari koji su lani nastupali na festivalu, Bee Bee Sea su još jedan bend čije su pjesme osvanule u popularnoj američkoj seriji Shameless. Mogli bismo reći da Indirekt i tvorci serije Shameless dijele dobar glazbeni ukus. Dođite provjeriti kako zvuči najatraktivniji live bend u Italiji!

Nakon odličnih iskustava s mađarskim bendovima (The Kolin, Middlemist Red, The Immigrants), Indirekt nastavlja otkrivati bisere scene susjedne nam zemlje. Dope Calypso svira uvjerljivi rock iako u bendu nema basistu. Nemoguće? Varate se. Njihov je uspon počeo 2014., kada su objavili debi LP – Farewell to the Fairy koji je proglašen najboljim u zemlji, dok regionalnu slavu dostižu albumom Banzai! Banzai! Banzai! godinu dana kasnije. Kažu da se najbolje izražavaju na pozornici, što su i potvrdili na jesenskom izdanju Indirekta u Beogradu. Toliko su očarali, da smo ih trebali ponoviti.

Vraćamo se u našu metropolu iz koje dolaze dva solo projekta dvoje vrlo talentiranih umjetnika.

Neon lies najnoviji je uradak Gorana Lautara, osnivača bendova Modern Delusion, The Babies, Welcomin’ Committee i drugih, kojeg karakterizira darkwave i minimal synth. Nakon dvije europske turneje prošle godine, Neon Lies je na magnetofonu snimio 11 novih traka analogne minimalističke i mračne elektronike. Trenutno promovira svoj drugi album na kazetnom i digitalnom izdanju pod naslovom ”II”, a pod neonskim svjetlom reflektora moći ćete provjeriti laže li njegova glazba.

„Day After Day” i „When Everything Goes Down” – dva singla bila su dovoljna da SUN U zapazi kritika te ju svrsta u sam vrh novorastuće hrvatske plesne scene. SUN U je Sanja Šiljković, multiinstrumentalistica i pjevačica, bivša članica bendova Headswitch, Shoxx i Lolobirigida a u ovaj je svoj samostalni projekt uklopila svu silu skandinavskih utjecaja. Da biste čuli kako to zvuči ne morate potezati do dalekog Islanda, dovoljno je doći ovo ljeto u Istru, od 7. – 10. lipnja 2018.

Osim međunarodnih suradnji, ove godine Indirekt festival predstavlja i Split Spot Festival koji će svoje premijerno izdanje održati u Umagu. Njima se pridružuju i KLFM-ov Radio na cesti koji će svojim programom oživjeti staru jezgru grada u popodnevnim satima.

Tražiš još razloga da ljetnu sezonu započneš u Umagu? Prišapnuti ćemo ti onda da će se u šumi kampa Borozija smjestiti pravo malo leglo kreativnosti riječkog projekta artBazaar s kojim se nastavlja uspješna prošlogodišnja suradnja.

Ako ti i to nije dosta, ostala šaputanja stižu uskoro!

, , , , ,

popis festivala