Kategorije: AktualnoKolumna

HDS ZAMP svojim djelovanjem sramoti cijelu industriju glazbe!

  • Datum objave: 28.01.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

Ukoliko ne znate što je HDS ZAMP, vjerojatno niste imali doticaja s glazbom koja se pušta u javnim prostorima tj niste se upuštali u organizatorske vode ili organizaciju nekog događaja gdje se javno izvodi glazba. Ukoliko znate što je HDS ZAMP i kakva je to “organizacija” tj “institucija”, onda vas obaviještavamo o još jednom “hvalevrijednom” činu ( “hvalevrijednom” je izraz kojeg možemo svrstati u satiru teške kategorije – op.a.) dotične organizacije.

Na službeni email redakacije Festival.hr-a je stiglo priopćenje od strane koprivničke udruge RockLive, te vam isto prenosimo u cijelosti:

SKANDALOZNO!

HDS ZAMP potražuje novac bez dokaza, na osnovu procjene

Udruga RockLive iz Koprivnice već nekoliko godina vrlo uspješno bavi se organizacijom koncerata i festivala. Svojim radom publici je predstavila mnoge strane kvalitetne izvođače, ali svakako velik naglasak ima na promociji domaćih izvođača. RockLive je također glavni organizator RockLive Festivala, koji je u sklopu svog programa ugostio velik niz domaćih izvođača. Tu je i RockLive Records koji je do sada u nezavisnom izdavaštvu objavio čak 10 albuma mladih domaćih izvođača.

Uz standardnu hrvatsku birokraciju koja ponekad postane prepreka u kvalitetnoj organizaciji, od samog početka rada pojavljuje se veliki kamen spoticanja – HDS ZAMP. No, nakon nekoliko godina iskustva s ovom organizacijom, Udruga RockLive doživjela je apsolutni šok primivši danas poštom novo pismo s adrese HDS ZAMPa. Naime, u pismu koje dostavljamo u prilogu, a potpisuje ga Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, tvrdi se kako je uvidom u poslovne knjige, te kontrolom terenskih zastupnika utvrđeno javno priopćavanje glazbe na priredbama, ali bez zakonski potrebnog Odobrenja.

I stvar bi bila potpuno jasna da u pismu ne dolazi do apsurda u činjenici kako HDS ZAMP ni jednim slovom ne navodi na koje priredbe misli, te koji su datumi i lokacija u pitanju. No, s druge strane vrlo su lako u pismu obznanili kako u ovom trenutku procjenjuju da je nastala šteta za nositelje prava u iznosu oko 1.100kn.

Dakle, u iznosu „oko 1.100kn“. OKO, 1.100kn.

ZAMP

HDS ZAMP ne da prikazuje svoju bahatost ovim postupkom, nego se koristi najbizarnijim trikovima, te na sebi svojstven način „ako prođe, prođe“ od Udruge koja nema niti jednu lipu duga na ime autorskih prava pokušava na ovako prljav način izvući dodatni novac. Potpuno je nejasno na što HDS ZAMP misli, zašto se Udruzi obraća na ovakav način, ali je jasno da od Udruge potražuje 1.100kn.

Za što? Nitko ne zna.

I nije ovo naravno jedini primjer bezobraznog i potpuno moralno neprihvatljivog poslovanja HDS ZAMP-a.  Udruga RockLive nedavno je primjerice za koncert mladih demo izvođača platila naknadu HDS ZAMP-u u iznosu od 350kn. Ništa ne bi bilo sporno da prihod od navedenog koncerta nije bio 450kn, pa je HDS ZAMP ovime uzeo 80% prihoda. Naravno, svoj račun opravdali su pravilnicima koji na takav način određuju cijenu.

No, postavlja se pitanje, kako to HDS ZAMP štiti domaću glazbu, kad uzima čak 80% prihoda koncerta, koji je mogao kasnije biti upotrijebljen za novi koncert, za novu promociju hrvatske glazbe?

O kakvoj se organizaciji radi dovoljno govori i nedavni intervju Zorana Škugora (najutjecajniji glazbeni manager 90tih) za jedan domaći glazbeni portal u kojem govoreći o razlozima prestanka svog rada, na pitanje tko je sudjelovao u njegovom micanju sa scene odgovara:

Tu se stvorio jedan tim ljudi; dva, tri kompozitora, jedna diskografska kuća i ZAMP, krenuli su na mene…“, te kad sam vidio da mi ZAMP za CD koji sam prodao za 35 kuna traži da im platim 56 kuna, shvatio sam da se uključila prejaka sila“

Cijeli intervju možete pročitati ovdje

Zbog ovog krajnje bezobraznog načina poslovanja, Udruga RockLive odlučila je svoje iskustvo plasirati u javnost, te se nadamo kako će domaći mediji prepoznati količinu bizarnosti u radu HDS ZAMP-a.

Također, Udruga RockLive poziva sve organizatore i udruge, ako imaju slična saznanja i iskustva, da nam se obrate na mail udrugarock@gmail.com.

Podsjećamo da je Festival.hr već pisao o znanstveno fantastičnoj organizaciji pod imenom HDS ZAMP. Tekst možete pročitati na linku.

Festival.hr će nastojati pomoći svim mladim i budućim organizatorima festivala, koji se susreću s SF organizacijama i u startu nailaze na prepreke. Do sljedećeg čitanja :)

Bojan Lajić

,

popis festivala