Kategorije: Domaći FestivaliNovostiTop Vijesti

George Clinton – jedan od rodonačelnika funka stiže na Dimensions festival!

  • Datum objave: 19.03.2015.
  • Autor članka: Festival.hr

Dimensions festival, koji se po četvrti put vraća na Jadransku obalu, objavom novih izvođača nastavlja sa svojim pristupom odabira prvokasnih glazbenika koji će od 26. kolovoza do nedjelje 30. kolovoza predstaviti najbolje od međunarodne techno, house, disco, elektro, bass, jazz, funk, soul glazbene scene.

Pri tome politika festivala i dalje ostaje ista; dovesti vodeća imena, pionire i žive legende glazbene scene na neke od najljepših svjetskih festivalskih lokacija: tvrđavu Punta Christo, poluotok Štinjan i u pulsku Arenu.

Dimensions festival s posebnim ponosom najavljuje dolazak glavnog ovogodišnjeg gosta – Georgea Clintona i njegovu Parliament – Funkadelic obitelj! Ovaj funk, soul i rock kolektiv jedan je od najutjecajnijih glazbenih skupina čije su originalne klasike koristili mnogi izvođači kao što su Snoop Dog, Daft Punk, Prince, OutKast te bezbrojni drugi.

dimensions_rep2

Njihov ‘vođa’ George Clinton donio je revoluciju u r’n’b glazbu 70-tih, kada je soul pretvorio u funk dodajući mu inspirativne zvukove heroja 60-tih poput Jimi Hendrixa i Franka Zappe. Često su ga uz Jamesa Browna i Sly Stonea navodili kao jednog od najvećih inovatora funka. George je gostovao na upravo objavljenom i hvaljenom albumu Kendrick Lamara što dokazuje njegovu trajnu relevantnost u glazbenom svijetu. One Nation Under A Groove, The Mothership Connection i Give Up The Funk samo su neki od apsolutnih klasika istinskog genija koji će dobro rasplesti Dimensions festival.

Ovom glazbenom veteranu na Dimensions festivalu pridružit će se široki raspon glazbenika. Jedan od njih je svakako Mala, jedan od začetnika dubstepa i jedan od osnivača DMZ-a izdavačke kuće i večeri koja je definirala ovaj žanr. Zatim tu je i Gerd Janson, jedan od najvećih talenata njemačke scene, začetnik ugledne izdavačke kuće Running Back i domaćin poznatog frankfurtskog kluba Robert Johnson. Duo Dusky se u samo tri godine dokazali kao jedni od predvodnika britanske underground scene. Kandidati za BBC Essential Mix godine, zvijezde naslovnice DJ magazina, prvo su ime u klubovima poput berlinskog Berghaina i londonskog Fabrica. Blawan je pak jedan od britanskih techno titana ujedno i nevjerojatan tehničar za DJ pultom.

Još jedan glazbenik čija glazba ne poznaje granice žanra je Legowelt, hiperproduktivni nizozemski producent te miljenik hrvatske publike čija se paleta kreće od ranog Detroit techna do housea, pritom pokrivajući sve međuprostore. Mladi Lone je pak prošle godine osvojio nominaciju za najboljeg producenta i najbolji album od strane utjecajnog DJ Maga. Dorian Concept koji je nedavno nastupao u zagrebačkom klubu Sirupu, austrijski je producent čiji se glazbeni izričaj oslanja na nemali broj zvukova uključujući hip-hop, jazz, funk, elektroniku, ambijentalnu glazbu, da nabrojimo samo neke.

Koncert otvorenja nezaobilazni je dio iskustva Dimensions odiseje, koja će se do 30. kolovoza nastaviti na tvrđavi Punta Christo i poluotoku Štinjanu pored Pule. A u središtu pozornosti koncerta otvorenja u Areni upravo su objavljeni glavni izvođači večeri: Four Tet Live, Little Dragon i Floating Points.
Povoljnije ulaznice za posjetitelje iz Hrvatske i regije za Dimensions festival po cijeni od 660 kuna mogu se naći u Entrio sistemima, na stranicama Pozitivnog ritma, te na pretprodajnim mjestima. Ulaznice za koncert otvorenja po cijeni od 240 kuna su u prodaji i mogu se naći putem Entrio sistema, na stranicama Pozitivnog ritma te na pretprodajnim mjestima diljem zemlje.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

popis festivala