Kategorije: Domaći FestivaliLifestyle FestivaliNovostiTop Vijesti

Fistt Art Fest 8. put promiče kreativnost i D.I.Y. kulturu

  • Datum objave: 14.12.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

I ove godine originalne i zanimljive kreativce dizajnere i “hendmejdere” iz čitave zemlje možete sresti tijekom predbožićnog vikenda u zagrebačkom SC-u, i na licu mjesta riješiti se blagdanske kupovine bez stresa, strke i frke! Pozivamo vas da od 18. – 20. prosinca posjetite osmi Fistt Art Festival,  naš mali čudesni svijet kreacije i mašte, popijete festivalsku kavicu u toplom ambijentu i ugodnom društvu, sudjelujete na nekoj od besplatnih radionica i uživate u najopuštenijoj predbožićnoj atmosferi u gradu!

Cjelokupni program i satnica festivala:

ČETVRTAK 18. 12. 2014.

12:00 – 21:00 h VELIKI BOŽIĆNI SAJAM RUKOTVORINA
12:00 – 21:00 h REUSED ART&DESIGN ILI UMJETNOST PRENAMJENE – izložba radova

Projekt R.A.D. ili Umjetnost prenamjene na zanimljiv način ukazuje na iskoristivost predmeta i materijala nakon što njihova prvotna funkcija prestane. Zamišljen je kao određena vrsta alata za eko djelovanje koji se usmjerava na pronalaženje nove uporabne vrijednosti kroz brojne mogućnosti prenamjene najrazličitijih predmeta i njihovo ponovno korištenje umjesto bacanja.
Ovim projektom nastoji se obuhvati djelovanje na području primijenjene umjetnosti, ali i svih drugih oblika stvaranja koji podrazumijevaju ponovno korištenje predmeta, te pokazati da je prenamjenu moguće staviti i u službu stvaranja novih umjetničkih djela i funkcionalnih predmeta od kojih mnogi mogu ponosno nositi i dizajnerski potpis. Obzirom da reciklaža nerijetko spašava komade i dizajn prošlog razdoblja, projekt otvara i razne mogućnosti spajanja prošlosti s modernim izričajem.

12:00 – 21:00 h KNJIGOLOVAC – prikupljanje i besplatna posudba već prikupljenih knjiga

Knjigolovac je zamišljen kao baza različitih publikacija čiji sadržaj svi zainteresirani mogu besplatno koristiti, ali i aktivno sudjelovati u njegovu kreiranju. Projekt funkcionira na temelju donacija ili dodavanja određenog naslova u bazu, s namjerom formiranja svojevrsne biblioteke donosno umrežavanja korisnika u cilju razmjene i učinkovitijeg “lova” na određene naslove.
Imate super knjigu koju biste svakome preporučili? Knjigu koju ste davno pročitali a koja sada samo stoji na polici i sakupljaju prašinu? Nemate više kamo sa silnim knjigama ili ste ih iz bilo kojeg razloga odlučili otpisati? Javite se Knjigolovcu, jer sigurno postoji netko kome će ta ista knjiga biti od koristi! Za ustupljene knjige Knjigolovac preuzima trajnu brigu o načinu njihove pohrane i vodi evidenciju posudbe. Određeni naslov možete i samo dodati u bazu, što će značiti da knjigu sa svoje police ustupate drugima na posudbu, ali ju i dalje zadržavate u svom vlasništvu.

14:00 h OTPADNI ENZIM – čudotvorna otopina
– praktična radionica / info razmjena

Voditeljica: Daira Ligutić

San svake domačice – višenamjensko sredstvo za čišćenje koje je potpuno prirodno, ekološko, neotrovno, bez sintetskih kemikalija i – najbolje od svega – može se napraviti kod kuće, od kuhinjskih otpadaka.

I VI SVOJ OTPAD MOŽETE PRETVORITI U ZLATO!
Zvuči predobro da bi bilo istinito? Ali, mnogi koji su napravili i koriste se tim sredstvom zaklinju se u njegovu izvanrednu učinkovitost. Ovo čudesno sredstvo za čišćenje doista je jednostavno napraviti, a prema mnogobrojnim svjedočanstvima čini čuda. Kako izraditi ovu otopinu i koje sve primjene ima, saznajte na F.A.F.-u. Prethodne prijave nisu potrebne.

15:00 h RUKSAK MAŠTE – dječja radionica (F.A.F. junior)
Voditeljica: Leona Silov (Lioness arts)
Ruksak mašte. Zvuči super…ali kakav je to ruksak? Onakakv kakvog sam zamisliš i onda ga napraviš. Na ovoj kreativnoj radionici naši najmlađi moći će ukrasiti male torbice bojama koje nisu štetne niti za njih niti za okoliš, a za nagradu te unikatne torbake ostavljaju sebi za uspomenu. Prijave nisu potrebne. Dobrodošli!

16:00 h MAGIČNI SVIJET KRISTALA – predavanje (prvi dio)

Voditeljica: Martina Kamenski (Ooniemme Cosmic Art)

Martina, jedna od naših najdražih kristalnih teta, čije radove i lica oblikovana u das masi zahvaljujući njenom višegodišnjem predanom radu i specifičnom stilu prepoznaju i ljubitelji kristala i talismana od Tasmanije do Meksika, poučit će nas tijekom prva dva festivalska dana ponešto o kristalima. Na radionici ćemo se baviti bazičnim informacijama namijenjenim svima koji žele saznati nešto više o čudesnom kamenju. Malo povijesti, ponešto o kristaloterapiji, razmijena iskustava i pitanja. Prijave nisu potrebne, samo dobra volja i dolazak u navedeno vrijeme! Dobrodošli!

17:00 h sPOI (se) – žonglerska radionica

Voditeljica: Sonja Mikulek

sPOI se sa svojim tijelom i istraži njegove mogućosti – zavrti poi i sPOI REkreaciju i zabavu, tjelovježbu i ples :)
Uz „sock poi“ – jednu od verzija ovog žonglerskog REkvizita, prikladnog za početno ali i napredno vježbanje, polaznici se upoznju s tehnikom ove žonglerske vještine, osnovnim figurama i pokretima, a moguće – i svojim skrivenim talentom :)

REkreator je osigurao žonglerske REkvizite za polaznike, a isti će se moći i kupiti za vrijeme trajanja festivala.

Prijave na: udruga.rekreator@gmail.com ili na licu mjesta.

18:30 h RADIONICA IZRADE ŠEĆERNE PASTE ZA DEPILACIJU
Voditeljica: Luna Džidić

Polaznice (i polaznici) će naučiti kako izraditi šećernu pastu za depilaciju od nekoliko jednostavnih i jeftinih sastojaka iz svake kuhinje, te dobiti upute kako istu koristiti. Šećerna depilacija poznata je još iz doba starih Egipćana, a danas se sve više vraća u upotrebu zbog svoje jednostavne izrade i gotovo bezbolnog postupka depilacije. Ukoliko ponesete malu staklenku, možete ponijeti ovu pastu kući i odmah se okušati u njenoj upotrebi!

fistt2

PETAK 19. 12. 2014.

12:00 – 21:00 h VELIKI BOŽIĆNI SAJAM RUKOTVORINA
12:00 – 21:00 h REUSED ART&DESIGN ILI UMJETNOST
PRENAMJENE – izložba radova
12:00 – 21:00 h KNJIGOLOVAC – prikupljanje i besplatna
posudba već prikupljenih knjiga

16:00 h MAGIČNI SVIJET KRISTALA – predavanje (drugi dio)

Voditeljica: Martina Kamenski (Ooniemme Cosmic Art)

Martina, jedna od naših najdražih kristalnih teta, čije radove i lica oblikovana u das masi zahvaljujući njenom višegodišnjem predanom radu i specifičnom stilu prepoznaju i ljubitelji kristala i talismana od Tasmanije do Meksika, poučit će nas tijkom prva dva festivalska dana ponešto o kristalima. Na radionici ćemo se baviti bazičnim informacijama namijenjenim svima koji žele saznati nešto više o čudesnom kamenju. Malo povijesti, ponešto o kristaloterapiji, razmijena iskustava i pitanja. Prijave nisu potrebne, samo dobra volja i dolazak u navedeno vrijeme! Dobrodošli!

17:00 h BERRIE’S – žonglerska radionica

Voditelj: Igor Bjelac

Ako ste ikada željeli naučiti žonglirati s lopticama, sada je prava prilika!
Pod vodstvom iskusnog učitelja, polaznici na radionici prolaze kroz niz pokreta/vježbi koje su osmišljene tako da postepeno, a brzo stvaraju neuronske veze između polutki mozga – pokret se pamti, a na kraju procesa u rukama ostaju osnovne figure s tri loptice. Dokazano na uzorku od više stotina ljudi raznih profila i mogućnosti :)
Vi ponesite dobru volju i opuštena ramena, mi ćemo ponijeti loptice i sistematizirani proces učenja. Sve ostalo pojavit će se prirodno. :)

17:30 h PRIČOPRIČAONICA ZA VELIKE I MALE

Pričalica: Srebrenka Dumančić

Zimske priče: Priče o zimi i zimskim blagdanima iz cijeloga svijeta. Poslušajte pripovijesti o zimi kao mudroj majci Huldi i kao vještici Beiri. Otkrijte kako se sunce vraća zahvaljujući lijepoj Amaterasu u Japanu i zavijanju kojota u Americi. Uživajte u pričama o brojnim proslavama diljem zemaljske kugle — Božiću, Hanuki i Pancha Ganapatiju. Sve se priče kazuju u tradicionalnoj pripovjedačkoj maniri.

Uživajte s nama u FISTT-ovom kreativnom kutku. Nema slađeg od ispijanja toplog napitka dok vas ovakve čarobne priče nose na oblaku mašte. Vaša djeca će uživati (provjereno), ali još slađe – dijete u vama će također isplivati. ♥

18: 30 h HEKLAIKU – radionica heklanja za početnike

Voditeljica: Ana Katušić (Zlatna Koka)

Magično ispreplitanje niti, zen praksa za duh i tijelo, stvaranje nečega svojim rukama…sve TO je heklanje…i sve to možeš naći na ovoj radionici.
Stvori svoj haiku, dođi na Heklaiku!
Na ovoj radionici vidjet ćeš kako je kul imati heklicu u rukama , naučit ćeš što je očica, kakve vrste bodova/uzoraka postoje, svladat ćeš osnove heklanja i moći sam/sama naheklati punu košaru božićnih poklona.
Materijal osiguran. Hekl ON!

Prijave na: katusic.ana@gmail.com ili na licu mjesta.

SUBOTA 20. 12. 2014.
13:00 h IZAĐI VAN OKVIRA – predavanje i radionica tkanja na
okviru

Voditeljica: Sanja Šebalj

Ručno tkanje je dio tradicije i kulture svih naroda svijeta. Tkalo se iz potrebe kako bi se napravila mreža, odjeća, torba, pokrivač ili tepih, ali i iz potrebe za kreativnim izražavanjem. Svako podneblje i svako vrijeme stvaralo je neku svoju priču. S vremenom ova vještina postaje zapostavljena, a tkalački stanovi ostaju u mračnim prostorima prašnjavih tavana.
ALI!!! Postoji više načina kako se niti mogu preplitati i stvoriti neki tkani predmeti, a da se ne koristi tkalački stan. Cilj radionice je izaći iz standardnih okvira i napraviti nešto kreativno, koristeći se ne samo vunom, pamukom i lanom, već i materijalima poput špage, papira, kože…Na ovoj radionici naučit ćete tkati na laganim prijenosnim okvirima. Što reći nego „Izađi iz okvira“. Nauči tkati na okviru.
Prijave na: sanja.sebalj@gmail.com ili na licu mjesta.

14:00 h SHIATSU KUTAK
Voditeljica: Lidija Jerković (Shiatsu soba)

Riječ shiatsu u slobodnom prijevodu znači pritisak prsta ( shi – prst, atsu – pritisak). Shiatsu je drevna orijentalna metoda rada na tijelu, utemeljena na tradicionalnoj dalekoistočnoj medicini i filozofiji, staroj više od 5000 godina. Svoje korijene shiatsu vuče iz drevne kineske masaže Amma, koja je uključivala pritiskanje i trljanje tijela po energetskim kanalima i točkama.
Esencija i bit shiatsua je dodir – pritisak. Pritisak prsta i dlanova na određene zone i točke tijela, istezanja i rotacije udova i zglobova, korektivni zahvati na koštano-mišićnoj strukturi, istezanja mišića i fascije (fino vezivno tkivo) alati su kojima shiatsu praktičar pokreće životnu energiju i omogućava slobodan pokret u tijelu.
Isprobaj mini shaitsu tretman, saznaj sve što te zanima o ovoj cjelovitoj manualnoj terapiji i revitaliziraj se.
Prijave nisu potrebne.

15:30 h CAPOEIRA CAMARADA – radionica za djecu (F.A.F. junior)

Voditelji: Igor Šehić i Nina Gostrec

Capoeira Angola je igra nadmudrivanja u pokretu. Njeguje osviještenost vezanu uz afro-brazilsku kulturu i glazbene korijene. Udruga Capoeira Camarada je osnovana u svrhu promicanja Capoeire i afro-brazilske kulture, koristeći ih kao sredstvo za poticanje interkulturalnosti, razvoja kreativnih i socijalnih potencijala te unapređenje mentalnog i fizičkog zdravlja djece, mladih i odraslih, te rehabilitacije djece s posebnim potrebama i ranjivih skupina. Time se unapređuje kvaliteta života pojedinca i zajednice u cjelini.
Za sve detaljnije informacije slobodno nas kontaktirajte na facebook-u: https://www.facebook.com/pages/CAPOEIRA-CAMARADA-Zagreb/226819167438616?fref=ts

Pridružite nam se na ovogodišnjem Fistt Art Fest-u, točnije u subotu 20.12.2014. u 15:30 sati kada počinje radionica Capoeira Angole za djecu i sve one koji se osjećaju slobodno i razigrano. Nakon uvodnog zagrijavanja zajedno ćemo svirati, pjevati i igrati Capoeiru u magičnom krugu gdje podržavamo slobodno izražavanje, učenje kroz igru i zabavu.
Budi dio kruga i zabavi se s nama. Vidimo se!

17:00 h TRZNI, PUŠI, UDARAJ – glazbena radionica

Voditelj: Ivan Petrović

Otkrijte neobičan Svijet Nota uz prezentaciju kolekcije rukom izrađenih glazbenih instrumenata i poziv na zajednički „jamming“. Upoznajte trublju, sim-tam drum, kastanjete, citru, lončani bas, grom, udu drum, sansulu, kalimbu, drombulje, nosku, drum shaker, antaru…*
Prijave nisu potrebne. Dođji u SC i trzni, puši, udaraj! :)
*Instrumenti će se moći isprobati i kupiti u REkreatorovom izlagčkom dijelu i prethodna dva dana.

GLAZBENI PROGRAM KROZ SVA TRI DANA:

• DJ/ LIVE SESSIONS svakodnevno od 12-21h
• – GLOBAL FREQUENCIES (SE/RS)
• – SRETNI EDI (CRO)
• – LOUNGE AGAINST THE MACHINE (CRO)
• – THE FAROUT (CRO)
• – KING SHANGO SOUNDSYSTEM (CRO) & gosti…

• live nastup bubnjarskog orkestra VIBRICA – subota 20.12. u 20 h
https://www.youtube.com/watch?v=AKbG5_Wc-ts

VELIKI ZAVRŠNI JAMM!

NEDJELJA 21.12.2014.

FISTT ART FEST afterparty F.A.F.TER
start 22 h
gdje: MASTERS, Ravnice bb (kod tvornice Kraš)
DJ set: FarOut Against The Machine

ULAZ NA SVA DOGAĐANJA BESPLATAN!

Udruga za promicanje audiovizualne kulture
FISTT | Vojnovićeva 21, Zagreb
http://www.fistt.wordpress.com/ | fistt.hr@gmail.com

, , ,

popis festivala