Kategorije: Aktualno

Fink se vraća u Začaranu Močvaru!

  • Datum objave: 31.01.2017.
  • Autor članka: Festival.hr

Mnogo je upitnika bilo uoči prvog zagrebačkog koncerta Fina Greenalla poznatijeg kao Fink. Onima koji poznaju njegov rad i već su ga imali prilike gledati uživo, bilo je jasno da nas očekuje vrhunski koncertni doživljaj, no da će snježna oluja, koja se to isto jutro sručila na Hrvatsku, spriječiti da koncert bude rasprodan – malo je tko očekivao. Zato je ovo istovremeno odlična prilika onima koji su ostali zameteni na putu s obale prema Močvari da nadoknade propušteno, a svima ostalima topla preporuka da ulaznice nabave na vrijeme jer teško da se u listopadu može ponoviti snježni armagedon.

Fin Greenall, rođeni Englez odrastao u Bristolu, svoju višeslojnu, zanimljivu i sad već bogatu glazbenu karijeru gradi od početka 90-ih, vodeći se instinktom i ljubavi prema glazbi, bez ograničenja u žanrovima, koristeći bogato iskustvo stečeno kroz rad u raznim segmentima glazbene industrije. Zadnjih 10 godina je frontman i duša inspirirajućeg tročlanog benda Fink (Fin Greenall – vokal i akustična gitara, Tim Thornton – bass gitara, Guy Whittaker – bubnjevi). Tsunami emocija i kvaliteta koju nosi njihova glazba leži u snažnom kantautorskom izričaju prepunog iskrenih emocija pretočenog u rock/ blues nepretencioznih modernih aranžmana koji će podjednako zadovoljiti ljubitelje rock glazbe tradicionalnog kantautorskog izričaja, ali isto tako i mlađe naraštaje koji teže k nešto modernijim ritmovima i atmosferom. Oduševljen bristolskom scenom elektronske klupske glazbe 90- ih (acid house, trip hop, minimal techno), kreće s prvim producentskim radovima ambijentalnog techno zvuka inspiriran glazbom Aphex Twina i ORBA. Njegove radove ubrzo prepoznaje svjetski poznata diskografska kuća cross over elektronske glazbe Ninja Tune s kojom potpisuje ugovor kao producent, DJ i majstor remixa. Godine 1997. izdaje eklektičan album elektronske glazbe Fink Funk te nastavlja putovati po svijetu kao uspješan DJ. Tijekom 90-ih Greenall je radio i na različitim poslovima za vodeće diskografske kuće poput Virgina, DEF-a i Sonya gdje stječe bogato iskustvo producenta. Kvalitetu svojih producentskih vještina ovjekovječio je u produciranju ranih radova tragično preminule dive moderne soul glazbe Amy Winehouse.

Spontano 2006., zajedno s prijateljima glazbenicima Timom Thorntonom i Guyom Whittakerom, kreće skladati potpuno drugačiju glazbu od prijašnjih radova – modernu, organsku pop glazbu prožetu blues senzibilitetom. Iste godine izdaju kantautorski album Biscuits for Breakfast za Ninja Tune. Preokret u karijeri otkriva nepresušni rudnik vrhunskih skladbi koji uz bogato Grenallovo iskustvo donosi novom bendu Fink naboj u stvaralaštvu koji rezultira nizom uspješnih albuma i odličnih kritika tijekom sljedećih godina. Fink dobiva reputaciju na glazbenoj sceni i postaje omiljen izvođač i onih najvećih, poput svjetski poznatog benda Radiohead, gostovali su na BBC radiju u live sessionu kod legendarnog Gillesa Petersona, a 2012. godine u Amsterdamu s filharmonijskim orkestrom – Royal Concertgebouw Orchestra u izvedbi klasičnih djela koje su sami izabrali. U srpnju 2014. godine izdaju album Hard Beliver produciran od strane Billy Busha (Beck, Alanis Morissette, Garbage, Tegan and Sara) koji po objavljivanju osvaja samo visoke ocjene na najvažnijim glazbenim top ljestvicama. Novi album, čiji se detalji još skrivaju, bit će objavljen uoči same turneje, a koliko je Finku u dobrom sjećanju ostao prvi zagrebački koncert vjerojatno najbolje potvrđuje činjenica da je sam Greenall kod agenta inzistirao da Zagreb uključi već u prvom ciklusu turneje kojom će, u sklopu Začarane Močvare, taj isti album promovirati.

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 80 kuna mogu se kupiti od ponedjeljka, 6.2., u Dirty Old Shopu (Tratinska 18 ) i Rockmarku (Berislavićeva 13). Od 20.2. cijena će im biti 100 kuna, a na ulazu kluba na dan koncerta 120 kuna. Ulaznice će biti dostupne i preko web shopova Rockmarka i Dirty Old Shopa.

finkworld.co.uk

, ,

popis festivala