Kategorije: AktualnoLifestyle Festivali

Festival Perforacije nagrađen kao jedan od najinovativnijih u Europi

  • Datum objave: 13.10.2015.
  • Autor članka: Festival.hr

Na prestižnoj dodjeli nagrada festivalima iz svih područja djelovanja na razini Europe, nagrađen je i hrvatski festival Perforacije kojeg organizira udruga Domino.

250 kulturnih stručnjaka s „ekspertizom od Aachena do Zagreba“, kako su definirali organizatori, okupilo se 27. rujna u Parizu na dodjelama nagrada EFFE u kazalištu Théâtre de la Ville, u sklopu programa Pariške jeseni. Uz prisustvo najvećih stručnjaka za kulturne strategije Europe, proglašeno je 12 festivala koji se najviše ističu po uvođenju novih trendova u europski festivalski krajolik.

Platforma EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) inicirana je od strane Europskog udruženja festivala, a svoje je djelovanje započela 2014. godine biranjem festivala u kojima je prepoznala odlike kvalitete i inovativnosti. Oznaka EFFE kvalitete dodijeljena je 760 festivalima iz 31 države, te se među njima nalazi i nekoliko hrvatskih manifestacija, kao što je Muzičko bijenale, Dubrovačke ljetne igre, popularan Ultra Music festival, a tako i festival Perforacije.

527536
Među 760 nositelja oznake EFFE kvalitete, višemjesečnom selekcijom koju su provodili timovi kulturnih stručnjaka, odabrano je 12 festivala, s najrazličitijih područja djelovanja, od novomedijskog festivala Ars Electronica iz Austrije, do poznate Manifeste iz Nizozemske. Festivalu Perforacije nagradu je osobno uručio Karel Bartak, voditelj odjela Kreativne Europe pri Europskoj komisiji.

“Nagrada EFFE festivalu Perforacije, kao jednom od festivala među toliko velikih i odličnih europskih festivala primamo s velikom zahvalnošću te obavezom da i dalje doprinosimo svojim programima kulturnoj raznolikosti u Hrvatskoj, a i u Europi. Ovo je veliko priznanje jednom zapravo malom, ali programski profiliranom i na europskoj razini prepoznatom festivalu. Mogu samo još reći da se nadam da će ova nagrada potaknuti i nadležne institucije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku da još bolje prepoznaju ovaj festival za koji vjerujem da ima još mnogo prostora za rast u našem okviru.” – rekao je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Domina.

U govoru proglašenja nagrade istaknut je doprinos Domina decentralizaciji kulture djelovanjem u više gradova Hrvatske, te zbog podrške mladim umjetnicima, no također i višegodišnji rad na području LGBT kulturnog aktivizma. „S obzirom na količinu festivala u Europi, od kojih brojni funkcioniraju sa znatno većim budžetima od nas, među kojima su i neki od hrvatskih kandidata, veliko je priznanje biti istaknut na ovaj način. Zaprimiti nagradu iz ruku voditelja Kreativne Europe doprinijelo je tom osjećaju ponosa na naš tim. Naročito jer su nakon što je Domino već neko vrijeme postojao i djelovao, Perforacije nastale baš iz procjene postojanja potrebe za platformom podrške nezavisnoj izvedbenoj sceni s ovih područja.“ – istaknula je Karla Horvat Crnogaj koja je u ime Domina preuzela nagradu.

necastive-photo

Festival Perforacije pokrenut je 2009. godine s misijom iniciranja novih produkcija, poboljšanja prezentacijskih uvjeta domaćim i regionalnim umjetnicima te jačanje veza na nezavisnoj kulturnoj sceni. Uz cjelogodišnje aktivnosti rezidencijalnog, radioničkog i produkcijskog programa, održava se i godišnje festivalsko izdanje u 4 grada Hrvatske (Zagreb, Rijeka, Split i Dubrovnik), s međunarodnim programom usmjerenim na umjetnike iz Hrvatske i susjednih zemalja čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama.

Uz festival Perforacije, udruga Domino u više gradova Hrvatske organizira i Queer Zagreb Sezonu, te Queer New York Arts International, čije je četvrto izdanje u New Yorku završilo tek dan pred osvajanje ove prestižne nagrade.

, , ,

popis festivala