Kategorije: Lifestyle FestivaliNovostiTop Vijesti

Festival Indirekt – Sinergija ulice, umjetnosti i glazbe!

  • Datum objave: 30.04.2015.
  • Autor članka: Festival.hr

Indirekt – festival nezavisne umjetnosti smješten u Umagu, (od 18. do 21. Lipnja) nastavlja svoju misiju stvaranja kreativne zajednice, svojevrsne platforme kroz koju se ljubitelji nezavisne glazbe i umjetnosti, te umjetnici iz regije povezuju. Ovaj put uz glazbenu, naglasiti ćemo i vizualnu stranu Indirekta, umjetnički dio festivala pod nazivom “Umjetnost na ulici”. Predstavljamo umjetnike koji će svojim sigurnim potezima biti okosnica pretvaranja neuglednih umaških zidova i ulica u umjetnički prostor.

indirekt 2015

U svijet detalja i poteza, slučajnog umaškog prolaznika uvući će Miron Milić, nezaobilazan umjetnik domaće likovne i street art scene. Njegovi strpljivi potezi, majstorski crtački stil i ljubav prema muralima velikih dimenzija, neće Vas ostaviti ravnodušnim. Miron Milić akademski je grafičar, ilustrator i ulični umjetnik, rođen 1980. u Vinkovcima. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, upisuje grafički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je i diplomirao u klasi Miroslava Šuteja. Živi i radi u Zagrebu.

remek-djelo zagrebačke ulične umjetnosti: „Vodopad”

Na Indirektu osjetiti ćemo silu poteza slikara i uličnog umjetnika pod pseudonimom Džedaj. Uz ulje na platnu i street art, radi također i grafike, postere, kolaže i fotografiju. Džedaj nam stiže iz Županje, a trenutno studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. U Umagu imati ćemo priliku doživjeti Džedajev kreativni proces. Prepuštajući se uličnim čarima stvaranja, u koje će kao gospodar vremena, svojim detaljima i ornamentima pokušati uvući promatrača, te kao gospodar u detalju zaustaviti vrijeme. Barem toliko dugo dok nas neka nova misao ne inspirira, u pronalasku svoga puta. Džedaj je i vrsni glazbenik, dođite spremni.

https://soundcloud.com/d-edaj
Iz Virovitice nam stiže Ivan Kovačević – Sax. Umjetnik koji od srednjoškolskih dana,već više od deset godina, grafitima komunicira svoj život svijetu. Na Indirekt nam stiže kao student treće godine Grafike na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu. Očekuju nas veliki formati, kombinirane tehnike, linije i sjene u koje Ivan Kovačević – Sax stavlja sebe. Korjenito proučavanje umjetnosti, umjetničkih tehnika i crteža, te ideja da se kroz street art zapušteni dijelovi ulica i grada obnove i restauriraju, nit su vodilja Ivanovog gostovanja na Indirektu.

Samouki ilustrator, slikar, zaljubljenik u uličnu umjetnost, pod svojim umjetničkim imenom Polite BastART, u Umag nam stiže iz Pule. Kreativni rad bazira na surealističnim ilustracijama u kojima koristi dvije boje. Murali, stikeri, whaetpaste, sukus su njegovom street art djelovanju. Kod svake ilustracije nastoji započeti umjetnički dialog, oživjeti asocijacije koje u oku promatrača grade priču. Iščekujemo interesantne priče u crtežima, na vrućim ljetnim umaškim zidovima.

Stipan Tadić i Indirekt vole se javno. Na prošlogodišnjem festivalu, Stipanov Galeb ukrasio jednu bezličnu fasadu i upravo tim činom Stipan Tadić, simbolično je ostavio je dio sebe u Umagu. Njegov Galeb postao je zaštitni znak art dijela Indirekta. U nepunih godinu dana od prošlog festivala, nakon što je u međuvremenu izložio svoj prvi strip u Laubi , iscrtao svoj život,proveo nekoliko mjeseci na rezidenciji u Rusiji i Belgiji ,ponovno nam se vraća u Umag. Ovoga puta naglasak ćemo s murala staviti na strip.
Već smo najavili da se ovogodišnji Indirekt širi na regionalnu indie scenu, uz već najavljene The Academy, The Chweger, Vvhile, Polkov, Sleepyheads, Elections in The Deaftown, Pridjeve.

U Umag nam stiže Tomislav Gracin, splitski kantautor koji je krajem prošle godine izdao svoj hvaljeni prvi album MONO za splitsku nezavisnu etiketu KLFM. Gracin će na Indirektu nastupiti u akustičnoj varijanti, za razliku od albumskog zvuka pjesama, gdje ga prati bend, odnosno instrumenti poput mandoline, bendža, usne, harmonike, i ostalih koje je na snimci sam odsvirao, na Indirektu ćemo imati priliku uživati u ogoljenim pjesmama, iskonskim emocijama Gracina i akustične gitare.

Dvije djevojke, bas/bubanj i akustična gitara, dva moćna glasa, odnosno Jana i Vesna su cure koja se kriju iza imena All Strings Detached. Jednostavni aranžmani, jake emocije koje svoje temelje imaju u bluesu i rocku, glazbeni su horizonti kojima Jana i Vesna plove od travnja 2013., a svoj su album objavile sredinom prošle godine za ZARŠ – izdavačku kuću ljubljanskog Radio Študenta. All Strings Detached na Indirekt stižu s novim materijalom, koji s nestrpljenjem isčekujemo.

Minimalističkom indie kombinacijom snažnog glasa i gitare očarati će nas Adna, švedska glazbenica, bosanskih korijena, nastanjena u Berlinu. Ova djevojka ima nevjerojatan dar da svojom glazbom utječe na slušatelja te ga uspije natjerati da osjeća glazbu i stihove. Adna stiže s novim albumom „Run, Lucifer“ koji je objavljen 20. ožujka ove godine, i čija je prva naklada ekspresno rasprodana! Očekuju vas pregršt prekrasnih iskrenih melodija, uz zagarantirane trnce, utkanih u vruću ljetnu noć.

Na pozornicu Indirekta i ove godine popest će se indie guru hrvatske scene, čovjek koji više od 15 godina svojim djelovanjem i stvaranje promovira DIY djelovanje i indie filozofiju, Matija Habijanec. Za razliku od prošle godine, ovoga puta nam stiže u bendovskoj varijanti, odnosno kao The Marshmallow Notebooks. Kako je kod Matije mijenja stalna, tko zna kakve će goste i instrumente dodati svom nastupu, ali zasigurno neprocjenjivo će biti Matiju doživjeti s punokrvnim bendom iza leđa

Odličnu mješavinu Indie-popa donose nam The Amsterdams, fantastični rumunjski peterac koji nam stiže iz Bukurešta. Iza sebe imaju 3 albuma, koja su izdali za svoj label, odsvirali turneje širom Europe (UK, Španjolska, Italija, Nizozemska, Mađarska, Češka, Švedska…), a prati ih glas odličnih live izvođača. Djelili su stage s imenima kao što su Morcheeba, The Cranberries, Apocaliptyca, Parov Stelar Band, The Dandy Warhols i sličnima, pa smo sigurni da će se The Amsterdams savršeno uklopiti u Indirekt priču.

Za više informacija pratite festival na Facebooku, Instagramu i Twitteru!

, , , , , , , ,

popis festivala