Kategorije: AktualnoDomaći FestivaliRecenzije

FOR festival – hedonizam na otoku Hvaru

  • Datum objave: 06.07.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

Donosimo vam izvještaj gostujućeg reportera s FOR Festivala :)

Sunce, lagani povjetarac, miris borova, kupanje i sunčanje uz tirkizno plavo more, dočekivanje zore na Paklenim otocima, mojito u ruci, dok u pozadini svira lagana elektronska glazba – i to sve u raju na zemlji, otoku Hvaru. Zaista, teško se može zamisliti bolji početak ljetne, a samim time i festivalske sezone. Upravo u tome stilu prošlo je i drugo izdanje FOR festivala, događaja koji svojim istančanim i relevantnim odabirom izvođača zaslužuje bitno mjesto na hrvatskoj festivalskoj sceni.

FOR

No, FOR je po mnogočemu poseban festival, a prvenstveno po svojoj koncepciji – naime, u prodaju je pušten limitiran broj ulaznica, samo 2500, kako bi se posjetiteljima omogućilo intimno i neposredno glazbeno iskustvo. Iako su cijene ulaznica prilagođene za ex-yu tržište, festival i dalje privlači ponajviše inozemnu publiku. Osim standardno prisutnih Britanaca koji u sve većem broju posjećuju našu obalu, ljudi su samo radi festivala potegnuli čak iz Australije, Brazila… i sudeći prema komentarima koji su se mogli čuti, nisu požalili. “Ovdje nema stvari koja mi se nije svidjela”, izjavili su mnogi, što je svakako odlična preporuka i za druge potencijalne posjetitelje.

FOR4

Organizatori su se ove godine potrudili kako bi svim posjetiteljima omogućili nezaboravno iskustvo, pa je tako svatko mogao naći ponešto za sebe u bilo koje doba dana ili noći. Festival se održavao na nekoliko lokacija – večernje live svirke započinjale su u Venerandi, klubu na otvorenom smještenom ponad hvarske šetnice, a nakon toga na scenu su nastupili DJ-i u klubu Carpe Diem u uvali Stipanska do koje se moglo doći samo 10-minutnom vožnjom posebno organiziranim brodovima. Ondje je zabava u prekrasno uređenoj borovoj šumi potrajala do 5 ujutro, no za one nezasitne ni to nije označavalo fajrunt – nakon povratka u grad Hvar, moglo se produžiti u klub Pink Champagne.

FOR3

Kako bi i dani prošli opušteno, dnevni partyji održavali su se na “nudist friendly” otočiću Jerolim, odnosno u samom gradu Hvaru u beach baru Hula Hula. Epitet najbolje dnevne zabave ipak odlazi Jerolimu, gdje se moglo primijetiti čak i neke od izvođača koji su ondje, uz svoj redovni nastup, ondje održali još jedan performans, “za ekipu”. Neki su plesali, dok su se drugi sunčali, kupali ili samo upijali glazbu koju su vrtjeli DJ-i, te se tako dan opuštanja i uživancije bližio kraju i bilo je vrijeme za povratak u grad Hvar i spremanje za večernje koncerte i after partyje.

Apsolutni vrhunac festivala dogodio se u petak navečer u klubu Veneranda, gdje su nastupale sestre HAIM, jedne od headlinera. Simpatične i talentirane djevojke iz Kalifornije oduševile su svojom karizmom i vrhunskom svirkom, koju nije uspjela pokvariti ni lagana kiša koja je padala tu večer. Uz dosta improvizacije i ubačenih obrada, odsvirale su skladbe sa svog jedinog studijskog albuma “Days are gone”. Opijeni ovim iskustvom, krenuli smo laganim korakom prema brodovima za after na Carpe Diemu, dok je razdragana publika i dalje uglas pjevala njihov hit “Falling”. HAIM su nam pružile nezaboravan, iako prekratak nastup i doživljaj koji će se pamtiti, a njihovo vrijeme tek dolazi.

FOR1

Gledajući i slušajući ih, pomišljam kako je šteta što ih nitko od ostalih organizatora nije doveo pred domaću publiku. Bez problema bi se uklopile u slične festivale u Hrvatskoj, primjerice Terraneo, no to se ipak nije dogodilo. I zato svaka čast organizatorima što smo zahvaljujući njima imali prilike čuti ovaj bend u naponu snage.

Od ostalih izvođača, dojmljive nastupe pružili su i Klaxonsi, engleska indie rock koncertna atrakcija koja je nastupala prvog dana festivala, te Neneh Cherry te Mark Ronson, i naravno, nezaobilazni Darkside koji su maestralno zatvorili festival.

FOR2

I stvarno, nemoguće je bilo naći zamjerku festivalu, osim visokih cijena hrane, pića i dodatnih sadržaja, ali takvo se stanje i moglo očekivati. Lokacija festivala je, bez pretjerivanja, savršena. Otok Hvar nudi sve što čovjek može poželjeti. Termin je također idealan – iako se prava sezona tek zahuktava, Hvar već pršti od života. Kolone turista šetaju rivom u svako doba dana, katamarani su rasprodani, restorani i barovi uvijek popunjeni, kao i smještajni kapaciteti. “Trebaš vidjeti kako je tek u špici sezone”, odgovaraju lokalci na moje čuđenje zbog gužve, a meni je i dalje teško povjerovati da može biti življe od ovoga. Čak i noću, grad Hvar ne spava, kada ekipa lagano odlazi u noćni provod. Otok Hvar jedno je od rijetkih mjesta na našoj obali gdje se čovjek može pošteno odmoriti, pobjeći od vreve i gužve u neku od skrivnih uvala i napuniti baterije, no u isto vrijeme može potražiti ludu zabavu do ranih jutarnjih sati.

Nakon vikenda provedenog u ovako idiličnom okruženju, povratak u rutinu još teže pada. No, zato se veselimo idućem početku ljeta da vidimo što će organizatori pripremiti. Ne sumnjamo da će se zabava ponoviti u istom stilu, uz plejadu izvođača koje treba čuti prije nego otplove u neke druge, komercijalne vode.

Gostujući reporter: Tea Puljko
Fotografije copyright: FOR Festival / Carpe Diem Beach bar

, , , , , , , , , , ,

popis festivala