Terraneo festival
Kategorije: Domaći FestivaliNovosti

Educirajte se na Terraneu!

  • Datum objave: 08.07.2012.
  • Autor članka: Festival.hr

Eko Smart dio je bogatog ekološkog programa festivala, čiji je cilj poticanje na promišljanje ekologije u svakodnevnom životu. Svi programi namijenjeni su posjetiteljima festivalskog kampa, a održat će se na idealnoj lokaciji – dio programa održat će se vani u kampu, a dio u hladovini špilje Terry u sklopu kampa!

Naučite reciklirati! 
Svi zainteresirani moći će saznati što činiti s odbačenim plastičnim vrećicama koje nepotrebno akumuliramo u našim domovima. Uz minimalne napore, vrećica može postati leteći zmaj; uz pomoć pegle pak mogu nastati šareni cekeri, kabanice, tende i odijelca za kućne ljubimce! Reciklaža starih predmeta manifestirat će se kroz nekoliko radionica u kojima će posjetitelji moći saznati niz kreativnih načina za upotrebu odbačenih predmeta – krajnji rezultat može biti modni dodatak, nakit, igračke ili pak predmeti za ukrašavanje životnog prostora. A na Terraneu ćete imati priliku i naučiti heklati te izraditi radove koji će poslije ukrašavati jedan dio lokacije Terranea.

Izradite sapun, učite o spužvama!
Ekipa iz Sapunoteke ove će godine sve posjetitelje počastiti predavanjem o izradi sapuna koje će završiti tako da će svaki posjetitelj moći smućkati – vlastiti sapun! Svi zainteresirani bit će upućeni kako prepoznati samoniklo jestivo bilje te kako spomenuto koristiti kao hranu ili lijek. Na Terraneu će se moći saznati i puno toga o umijeću spužvarstva – uz predavanje o biologiji i jadranskim spužvama te radionicu izrada nakita od spužve.

Što je prehrambeni suverenitet?
Svi zainteresirani posjetitelji festivala na Terraneu će moći doznati i osnove kućnog ekološkog sjemenarstva kao i informacije o kakvoći hrane i vode. Bit će održana i radionica o osnovama permakulture, dok će više informacija biti izloženo i o prehrambenom suverenitetu – riječ je o pokretu koji danas okuplja pokretače promjene prehrambenog sustava; svi oni sustavno rade na ponovnom povezivanju i jačanju lokalne zajednice i lokalnih modela proizvodnje i potrošnje.

U zdravom tijelu – zdrav duh!
Svi oni koji ne znaju, imat će priliku doznati kako je Gradska čistoća Šibenik rješila gospodarenje otpadom u Hrvatskoj; o iskoristivosti solarne energije podučit će vas ekipa Solarnog centra Zadar i UNDP-a koji će predstaviti auto za golf na solarnu energiju, solarni bicikl i solarni panel. Članovi KSET-ove sekcije forum – kazališta predstavit će ovu modernu formu teatra u kojoj publika postaje aktivni sudionik istog, dok za zdravo tijelo i duh preporučujemo ples uz hula hoop ili Acro yogu ! Konačno, sve spomenuto bit će začinjeno filmskim programom – na Terraneu će gostovati niz filmova iz Dokukina Croatia te sa Sisak Eko Film Festivala!

Ovaj bogati program ponudit će vam različite i inovativne modele razmišljanja o iskorištavanju postojećeg, o reciklaži odbačenog kao i vrijednostima onoga čime smo okruženi i potrebi za aktivnijim sudjelovanjem u našem prirodnom okruženju!

Kompletan eko program možete naći na ovom linku.

http://www.youtube.com/watch?v=OCD99jMMuh0/

www.terraneofestival.com

, ,

popis festivala