Kategorije: AktualnoKolumna

Crna festivalska statistika se nastavlja!

  • Datum objave: 23.07.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

Zlatno pravilo festivala:
Ako idete na festivale koji se događaju u prirodi, na raznim utvrdama, tvrđavama, nespretnim mjestima gdje postoje litice, duboka voda, gusta šuma i slično – pazite jedni na druge i nemojte pretjerivati s količinom opijata koje unosite u sebe.

Nadamo se kako će Mo:Dem festival saživjeti i iduću godinu, ali brojke koje su predstavili policijski službenici ne ide tome u prilog. Oduvijek je bilo tako da organizatori nemaju utjecaja na to što posjetitelji donose na festival, ali to našu policiju i nije puno briga, naša policija ne zna razliku između lake i teške droge (ako se uopće neke tvari mogu nazvati drogom tj ljekovitom biljkom).

Potaknuti ovom crnom bilancom – čim se stvore uvjeti za to – otvaramo tematiku zvanu “PSIHOTROPNA SREDSTVA I NJIHOV SOCIOEKONOMSKI UTJECAJ NA FESTIVALE I POSJETITELJE FESTIVALA” u sklopu rubrike “Kolumne”. Sve što radimo vlastitom tijelu, trebamo raditi na što sigurniji način, “6 feet under” nikome neće pomoći, treba dočekati i iduću festivalsku sezonu. Da se razumijmo, nas ne zanimaju stavovi osoba poputdr. Sakomana (velika većina zna za doktora koji u velikoj većini slučajeva ne zna šta priča tj. zna, ali često u isti “koš” stavlja konzumente lakih i teških droga), već će nam isključivo biti u cilju educiranje i pružanje informacija za što sigurnije partijanje na festivalima. Ovu vijest isključivo prenosimo radi nestanka cure i smrti muškarca, da u budućnosti ne dođe do sličnih posljedica kod naših čitatelja.


Dio vijesti o crnoj bilanci Mom:Dem festivala prenosimo iz novinske agencije Hina:

“Preminuli Samoborac, nestala djevojka iz Francuske za kojom se traga na ogulinskom području te jedna od najvećih pojedinačnih zaplijena LSD-a u Hrvatskoj, crni je rezime Mo:Dem festivala.

Nestala Francuskinja Anne-Cecile Pinel ima 23 godine, kestenjastu kosu i velike zelene oči, visoka je 168 centimetara i sitnije je tjelesne građe. Zadnji put je viđena 21. srpnja oko devet sati, na festivalu u Primišlju, a njen je kamper pronađen u mjestu Tržić kod Ogulina. HGSS je izvjestio da je sinoć pokrenut protokol lociranja njena mobitela, dok na stranici evidencije nestalih osoba stoji da na lijevom boku ima tetovažu u obliku molekula, a na licu puno madeža. Zbog poteškoća sa sluhom na oba uha nosi slušne aparate.

Za preminulog 51-godišnjeg Samoborca u policiji kažu da obdukcija nije pokazala tragove nasilja, ali se još čeka toksikološko vještačenje.

Voditelj Odjela kriminaliteta droga Vlatko Cegur i detektiv tog odjela Danijel Bjelivuk novinarima su predstavili više vrsta zaplijenjenih droga među kojima je najznačajniji pronalazak 1400 doza LSD-a, što je jedna je od najvećih pojedinačnih zapljena te vrste droga u Hrvatskoj.

Osim LSD-a pronađenog kod Nizozemca, zaplijenjeno je i 438,9 grama marihuane, 10 jointova, 83 grama hašiša, 17 grama amfetamina, sedam grama droge MDMA, a zanimljivo je, rekao je Cegur, da su pronađeni i tekući MDMA, LSD i ecstasy, hašišovo ulje i manja količina drugih droga poput gljive psihocipe, meskalina, čanga te ketamina ‘Special K’.

Privedeno je 26 stranaca i dva hrvatska državljana.

Troje stranih državljana je nakon privođenja bilo saslušano na tužiteljstvu pa su u suradnji s njihovim veleposlanstvima pušteni, sukladno međudržavnim sporazumima o pružanju pravne pomoći, a sudski će se postupci nastaviti.

Kazneno su procesuirani Nizozemac, Njemac, Francuz i Hrvat, dok su zbog posjedovanja novčano kažnjeni njihovi sunarodnjaci te gosti iz Španjojske, Brazila, Izraela, Austrije i Italije. Zajedno su u proračun uplatili 80.000 kuna kazni.”

popis festivala