Kategorije: AktualnoClubbing & KoncertiRecenzije

”Crazy Zagreb” i Manu Chao

  • Datum objave: 16.09.2013.
  • Autor članka: Festival.hr

Jedna od najpoznatijih svjetskih glazbenih senzacija Manu Chao  nastupio je 12.09. na prepunom dvorištu Zagrebačkog velesajma te još jednom dobio priznanje hrvatske publike za izuzetno kvalitetno glazbeno stvaralaštvo. Ovaj veseli glazbenik priuštio je svim prisutnima nezaboravnu zabavu u trajanju od čak dva i pol sata sa svojim tročlanim bendom ”La Ventura” kojeg čine talentirani glazbenici:  Madjid Fahem na gitari, Philippe Teboul na bubnjevima te Gambeat na bas gitari.

Ovo je četvrti Manuov koncert u Hrvatskoj, a brojka od čak šest tisuća posjetitelja očito govori da je publika točno znala kako Manu Chao sa svojom dinamičnom glazbenom rapsodijom nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Pozitivna i energična glazba krenula je s prvom pjesmom i održavala je takav ritam tokom cijelog nastupa. ”Mala vida”, ”Bongo Bong”, ”King kong five”, ”La vida tombola” samo su neke od pjesama koje su publike tjerale na ples. Manu Chao je tokom cijelog koncerta održavao odličnu komunikaciju s publikom te se oduševljen reakcijom publike nekoliko put zahvalio i dodatno ”začinio” odličnu atmosferu vičući ”Crazy Zagreb” i simulirajući sa mikrofonom otkucaje srca što je već njegova poznata gestikulacija na koncertima.

Koncert Manu Chao i benda ”La Ventura”  u organizaciji IN music-a otvorili su domaći bendovi Spremište i Achromatic Attic i tako dali uvod u odličnu glazbenu večer. Publika je nestrpljivo čekala početak nastupa jednog od najvećih glazbenika sadašnjice, a po njihovoj reakciji na svaku od pjesama moglo se vidjeti da se čekanje uistinu isplatilo. Dobro raspoloženje moglo se vidjeti na licu skoro svakog od posjetitelja, a dobni miks publike daje naslutiti kako je glazba koju stvara Mano Chao obožavana među svim dobnim skupinama, tako su se u prvom redu mogle vidjeti tete u zrelijim godinama ali i maloljetne curice. Moram priznati da sam se i ja osjećala čudno dok sam poput djevojčice zaljubljeno gledala virtuoza na gitari MadjidaFahema kako improvizirajući na gitari oduševljava svoje kolege na pozornici i nas publiku ispred pozornice.

Čitava glazbena večer prošla je u pozitivnom ozračju neodoljive kombinacije različitih glazbenih stilova koji su prepoznatljivi isključivo za ovog svestranog glazbenika. Šareni opus rocka, reggaea, punka, francuske šansone, rapa-a, salse, alžirskog  raia i još mnogih  dinamičnih melodija Manu Chao je uspio spojiti u jednu glazbenu cjelinu koja je postala prepoznatljiva po cijelom svijetu. Njegove pjesme čija se tematika najčešće veže za globalne probleme kao što su siromaštvo, globalizacija, dominacija kapitalističkog društva nad siromašnim afričkim i južnoameričkim svijetom predstavljaju najpoznatiju revolucionarnu propagandu na svijetu.  Manu Chao je osim po svom šarenom izboru raznovrsnih veselih ritmova i melodija, poznat i po tzv. recikliranju vlastitih pjesama, tj. korištenju iste melodije u nekoliko pjesama, pa se tako melodija ”Bongo Bong može čuti i u “Je ne t’aime plus” sa albuma ”Clandestino”, te u “Mr Bobby” i “Homens” sa albuma ”Próxima Estación: Esperanza”.

Za kraj ove recnzije (potpuno nepristano i sasvim objektivno) mogu samo zaključiti da je Manu Chao još jednom potvrdio svoj status jedinstvenog glazbenika koji nikad ne može dosaditi publici.

Ana Nakić

, , ,

popis festivala