Kategorije: RecenzijeTop Vijesti

Blue Man Group – divlja strana Berlina!

  • Datum objave: 26.02.2014.
  • Autor članka: Festival.hr

Jedna od velikih životnih želja mi je bila posjetiti nastup Blue Man Group. Trupa koja postoji od 1980-ih nastala je u Americi kao performans da bi zatim uslijedili redoviti nastupi po većim gradovima Europe i svijeta, pa tako danas postoje u Chicagu, Bostonu, Brazilu ili pak Berlinu. Sistem je uvijek isti, trojica mušakaraca u crnim trenirkama i potpuno plavi, tako da ih ni po čemu ne možete razlikovati, na specifičan način na pozornici pričaju priču o umjetnosti, znanosti, tehnologiji i ljudskim odnosima, ne koristeći jezik. Glavno oružje su glazba i pokret, a narator se povremeno uključi. Čovjek bi rekao da su se plavci uspjeli klonirati s obzirom u koliko zemalja igra predstava, ali danas postoji oko 60 Blue Man Group članova koji moraju proći stroga testiranja da bi mogli nastupati u jednom od najdugovječnijih performansa na svijetu.

Ja sam ih napokon uhvatila u Berlinu, gdje imaju rezidenciju. Iako grad slovi za jedno od mjesta najvećih sloboda, okuplja umjetnike i mlade ljude u potrazi za identitetom, Blue Man Group na ovoj lokaciji koristi slogan – Otkrijte divlju stranu Berlina. Za one koji čitaju, prije navedeni opis možda ne zvuči tako divlje. No, Blue Man Group pucaju svim raspoloživim sredstvima, pa ako se nađete na predstavi i imate ulaznicu za prve redove, čak i do sedmog reda sjedenja, ne odbijajte kabanicu koju vam ponude na početku. Ako vas trio pozove iz publike na pozornicu i stave kukuljicu na glavu, vrlo vjerojatno će im vaše tijelo služiti kao kist za sliku. Zvuči li sada divlje?

Blue Man Group na pozornicu ulaze praćeni glasnim pljeskom, a oni zbunjeno gledaju po dvorani, kao da ne znaju zašto su tu gdje jesu, a upravo će se ta neprilagođenost provlačiti kao motiv kroz cijelo trajanje nastupa. Ono što je odlika svega je zabava i šarenilo u režiji ovog trojca, pod nazivnikom umjetnost, pa tako počinju cijelu večer. Jedan plavac ispljune skulpturu od sljezovih kolačića, a natpis kaže da je cijena 4000 eura. I kao da odmah na početku Blue Man Group postavljaju pitanje što je zapravo umjetnost, koliko ona vrijedi i što mi plaćamo u cijeloj priči.

Ono po čemu je predstava nadaleko poznata je glazba, a trojac se pokazuje kao vrsni bubnjarski trio, energična i dinamična svirka i odličan ritam stvaraju klupsku atmosferu. Sviraju na  bubnjevima koji su posuti raznim bojama, tako da svaki udarac znači vatromet boja i dodatan podražaj za oči i uši, ali i boje za posjetitelje u prvim redovima. Odlična glazbena kulisa je na mahove praćena i bendom koji svira live gotovo cijelo trajanje predstave. Jedan od elemenata po kojima je trio prepoznatljiv je i sviranje na kanalizacijskim cijevima koje su toliko modernizirali da su stvorili poseban pult po kojem sviraju, kao i odvojene dijelove koje pomočući stvaraju drugačije zvukove. Kanalizaciju trio smatra jednim od najrazvijenijih sustava koji uvlači nepotrebne stvari unutra, ali kad se zaštopa izbacuje ih i van. Oni pak kanalizaciju koriste da izbace svoje umijeće sviranja.

Blue Man Group se dotiče i modernih bolesti, pa ismijavaju današnje normalne situacije u kojima su ljudi sami u kafićima, sa svojim računalima i piju kavu, a također se osvrću i na svakodnevne norme kada pokušavaju imati civiliziranu večeru s jednom sudionicom publike, no jednostavno se ne znaju ponašati. Ispituju i prilagođenost kada simuliraju pripadanje grupi i traže publiku da se ponaša kao da su na rock koncertu slijedeći zadane upute dok se i oni sami uče tim pokretima. Trio se poigrava i s činjenicom da smo svaki dan zagušeni masom informacija, te nas suočavaju s tri velika špila teksta, i upućuju da možemo čitati samo jednu poruku u tom trenu. Trik završava s rečenicom  “Once again you have chosen the wrong poster to read. While the people next to you read useful information, you are stuck with the equivalent of junk mail, as usual.”

U svemu tome Blue Man Group djeluju jako naivno i iznenađeno, vidi se njihova nevinost, te neprilagođenost društvu i reakcijama publike. Savršeno funkcioniraju kao trio, zbunjeni su kao djeca kada otkriju nešto novo, te iznenađeni kada jedan od njih učini nešto neobično. Zbog toga je i Blue Man Group trio s razlogom, jer ne samo da se oni čine kao autsajderi u svijetu, nego je i tri najmanji broj u kojem se može otkriti autsajder. Blue Man Group nastup ne treba jezični ili kulturni prijevod, glavna metoda je pokret i glazba, stoga je prilagođen za sve kulture i dobi. Cijeli show je kao dječji, iskren i zabavan, glasan i šaren, i tjera nas da se pitamo što se događa sa svijetom oko nas i tko je autsajder u svemu tome.

Monika Marušić

 

 

,

popis festivala