Kategorije: Interview

Ambassadeurs: “Još uvijek je ovo jako uzbudljivo razdoblje za glazbu i mislim da neće tako brzo prestati”

  • Datum objave: 25.10.2013.
  • Autor članka: Festival.hr

Black Light, klupska večer koja slavi senzualnu glazbu, ove subote 26. listopada slavi i svoj mali veliki 2. rođendan i to na 2 floora u Klubu. Rođendanske svjećice puhat ćete uz Ambassadeursa, DJ-a i producenta iz Brightona, a iza imena se krije Mark Dobson. Bilo da producira svoju glazbu, remixira zvijezde elektronike ili je DJ, Ambassadeurs ušima podaruje elektro, future bass, hip-hop, dub ili pak ambijentalnu glazbu i briše granice među žanrovima. Oglasio se ususret nastupu na Black Light rođendanskom partyju.

 

Sjećate li se svog prvog doticaja s elektronskom glazbom? Je li neka posebna pjesma potaknula vašu ljubav prema njoj?

Sjećam se da sam čuo Royksoppov “Melody AM” album i mislim da je to bio prvi doticaj s elektronskom glazbom te vrste. To mi je otvorilo vidike i počeo sam istraživati glazbu i tražiti slične izvođače i preuzelo me u potpunosti. Do tog vremena sam već nekako završio sa slušanjem bendova i gitara i tražio sam neki zanimljiviji zvuk.

Kako ste se počeli baviti produkcijom i kakav je bio vaš život prije toga?

Počeo sam producirati prije nego sam se aktivno počeo baviti elektronskom glazbom, što zvuči čudno. Radio sam ritmove na staroj Amigi kada sam bio dijete, a imao sam i staru verziju programa Fruity Loops davno kada sam nabavio prvo računalo. Nisam to smatrao produkcijom, samo sam se igrao s nekim programima.

Imali ste tisuće pratitelja na Soundcloud glazbenom profilu prije nego ste objavili službeno izdanje. Kako se uopće dogodila ta online senzacija?

Mislim da se broj posjetitelja povećavao jer sam svoju glazbu besplatno objavljivao, nisam mislio da je dovoljno dobra za službeno izdanje. Također sam napravio listu glazbenih blogova koje pratim i na koje sam slao svoje radove, a oni su to srećom podržavali, što je igralo veliku ulogu u povećavanju broja ljudi koji su me pratili.

Postoje li neki mlađi autori koje biste voljeli istaknuti?

Provjerite izvođača The Range koji je potpisao za etiketu Donky Pitch iz Brightona. Trenutno mi se sviđaju i DJ-i Paypal, Pomrad i 813.

Ne ograničavate se na žanrove, je li to jedini način da se danas privuče velika publika?
Ne mislim da je moj eklektični izričaj bio svjesno donesena odluka. Sviđa mi se slušati puno različitih žanrova i mislim da je sve tako povezano i pod utjecajem svega zajedno da se čini kako žanr elektronika pokriva sve. Ne stvaram glazbu tako da sjednem za radni stol i kažem si “u redu, idemo napisati hip-hop stvar”. Sve se dogodi prirodno i pod utjecajem je toga kako se pjesma razvija.

Kada vas podrže izvođači kao što su Diplo, Groove Armada i Maya Jane Coles, vrši li to pritisak na vas, ili samo radite i dalje po svome?

Ne razmišljam o tome kada produciram glazbu. Sretan sam i uzbuđen zbog nečega što sam stvorio i to mi je dovoljno.

Što je budućnost elektronske glazbe?

Ne znam. Svaki put kad pomislim da je sve već učinjeno ili izmišljeno, nešto se novo i uzbudljivo stvori. Još uvijek je ovo jako uzbudljivo razdoblje za glazbu i mislim da neće tako brzo prestati.

Koji je najbolji set koji ste slušali?

Gledao sam Machinedruma u Brightonu prošli tjedan i to mi je promijenilo život.

Koja je bila vaša reakcija kada vas je Black Light, mala senzualna klupska večer iz Zagreba, pozvala da nastupite u sklopu proslave njihovog rođendana?

Pomislio sam da je to odlično. Uvijek je uzbudljivo biti pozvan na nastup u neku drugu zemlju, pa hvala na tome.

Koja je pjesma vaš slatki grijeh i da li biste to ikada vrtili u klubu. Možda čak i ove subote na proslavi rođendana Black Light večeri?

Trenutno su to neke pjesme grupe Destiny’s Child. Nisam baš siguran da se zbog toga trebam osjećati krivim jer imaju neke odlične stvari. Sigurno neću puštati Destiny’s Child u subotu, nastupam u live izvedbi, tako da ako budete pažljivo slušali, možda nabasate na nešto slično u izvedbi…

Sve o proslavi 2. rođendana Black Lighta možete pronaći ovdje, a kao zagrijavanje poslušajte Ambassadeurs na Soundcloudu.

 

 

,

popis festivala