Kategorije: AktualnoInterviewNovosti

AlterED: “…pa i ako samo na jednu osobu budemo djelovali da zagrli sunce, uspjeli smo!”

  • Datum objave: 13.09.2013.
  • Autor članka: Festival.hr

Ove godine na Seasplash festivalu susreli smo se sa simpatičnim dečkima iz AlterED ekipe i jako nam se svidjelo što rade. Ljetni festivali sada su iza nas, pa pročitajte čime se bave i obavezno dođite kod njih nekada napuniti svoj mobitel ili pojesti nešto fino :)

Festival.hr: Za one koji dosada nisu čuli za AlterEd ili vas vidjeli i upoznali na nekom od događanja ovo ljeto, objasnite ukratko o čemu se radi. Kada i kako je nastala ideja, sa kojom vizijom…

AlterED: AlterED predstavlja jedinstvenu vrstu edukacije o obnovljivim izvorima energije (posebice sunca) i njihovo korištenje. Ne mora  biti isključivo održana na festivalima. Otvoreni smo za sve vrste edukacije i suradnje, u prirodi ili prezentacijskim dvoranama, tamo gdje ima struje i tamo gdje nema, malim, mladima, starima itd.

Festival.hr: Što znači uopće AlterEd?

AlterED:  AlterED dolazi od ALTERnativna Edukacija na glazbenim festivalima i specifičnim skupinama ljudi. AlterED kao projekt je vlastiti izum i tako nešto zasad još nismo sreli u svijetu. Također, engleska riječ “altered” znači promjena u formi bez da se izgubi esencija što je čini. Kako su danas sve edukacije i radionice na temu obnovljivih izvora postale dosadne ili se odvijaju u uštogljenim uvjetima u prezentacijskim dvoranama, mi smo ponudili nešto novo, “promijenjeno”, svježe, a zadržali tehničku osnovu i esenciju da to i dalje bude edukacija  :) Btw, zavirite i na našu službenu web stranicu AlterED-a  i FB stranicu!

Festival.hr: Tko čini AlterEd ekipu i čime se bavite inače? 

AlterED:  U timu nas je troje, Robi, Bojan i Marko. Sva trojica smo diplomirani inženjeri, sa sličnom energijom i voljom. Robi i Marko zaposlenici su Programa Ujedinjenih Naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj i rade upravo na projektima s obnovljivim izvorima energije, uštedom energije i energetskom učinkovitosti. Bojan je s grafičkog fakulteta i fokusiran je na humaniziranje tehnologije i korisničkih sučelja – svojim znanjem i energijom savršeno se uklapa u ekipu.

Festival.hr: Kako je UN prepoznao i podržao vaš rad?

AlterED: UN nas je podržao medijski u samom startu te čak i sam vrh UN-a tweeta o našim projektima, što nam puno znači:) Čak smo uspjeli izaći i na listi uspješnih inovativnih UN projekata u svijetu u zadnjih 10 godina. Kako se u uredu bavimo istim ovim problemima, nemamo problema da našu energiju iznesemo i na ulicu i festivale!

Festival.hr: Počelo je sve prošlo ljeto…? Gdje ste sve prisustvovali ovo ljeto? Stignete li i uživat na festivalu ili vam većina vremena bude radno provedena?

AlterED: Počelo je sve iz jedne male ideje koja je zaživjela na prošlogodišnjem Terraneo festivalu 2012. u Šibeniku kad smo publici prezentirali solarni auto, solarni bicikl, solarni sustav za punjenje mobitela i drugih uređaja, i dobro se zabavili uz svirku gdje smo čak 7 parova “vjenčali” (da, imali smo malu crkvicu za vjenčanja). Nakon toga došao je Kinookus 2012. u Stonu, te ovo ljeto Seasplash u Puli, Terraneo u Šibeniku, ECO Festival u Sloveniji, Desant na Drvar u BiH i Kinookus u Stonu. Imali smo još nekih manjih angažmana i na ulici, no to sad nije toliko bitno. Naš angažman je vezan većinom uz sunce, pa kad drugi odmaraju po danu mi kuhamo ili radimo. Kako ne možemo prestati da se zabavljamo, ne stajemo ni navečer, pa znamo i pogonit naš solarni sound system do kasnih noćnih sati. Sve u svemu, stignemo se i okupat, stignemo na preskokce i malo odmorit, no naša je “Kuća sunca” uvijek otvorena za sve.

Festival.hr: Jeste li odlazili i van Hrvatske?

AlterED: Jesmo, dosad smo bili na ECO festivalu Sloveniji i Desant na Drvar u BiH.

Festival.hr: Na kojem festivalu ste se osjećali najbolje i baš sve je bilo onako taman te svakako želite ponovno otići:) ?

AlterED: Mislim da se možemo složiti da je svaki festival sam po sebi poseban. Možemo ih evaluirati organizacijski, no nama je bitnija energija, odabir glazbe i slično. Bitno je da su ljudi nasmijani, jednostavni, da je “sun & fun” ritam i da nema negativnih emocija :)

alterED

Festival.hr: Jeste li primili od nekog festivala poziv za sudjelovanjem ili ste dosada sami odabirali festivale na koje biste htjeli otići i javljali im se?

AlterED: S prijateljima smo krenuli u Terraneo dogovore, no kasnije se čulo za nas. Tako da je Kinookus primjerice sam kontaktirao nas, imali smo čak neke upite koje smo morali odbiti. Ali šaljemo i mi mailove za sudjelovanje. Pošto smo praktički besplatni za festival, mislim da nema prepreke da sudjelujemo.

Festival.hr: Kakvi su kapaciteti, koliko uređaja se može puniti, odakle vam uopće sva potrebna oprema?

AlterED:  Većina što imamo u projektu je vlastita investicija i trud. Ove godine nam je dosta pomogla tvrtka Bosch donacijom jednog velikog fotonaponskog modula i dvije baterije. Mi sunčevu energiju koristimo na uobičajene načine s fotonaponskim modulima i baterijama za spremanje iste (trenutno do 1.2 kW). S time pogonimo sve što nam je na električnu energiju. Znači, imamo mali frižider, rasvjetu za naš prostor, barem 50 utičnica za mobitele i ostale uređaje (može biti i znatno više, samo treba kupiti utičnice), dva pojačala i zvučnik za sound (zasad samo do 100W). Također, koristimo i sunčevu energiju direktno sa našim solarnim kuhalima koje sami izrađujemo. Ideja je naravno da proširimo “repertoir”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Festival.hr: Kako posjetitelji reagiraju kada vide da nudite besplatno punjenje uređaja, obzirom da nije rijetko vidjeti da se punjenje na festu naplaćuje?

AlterED:  Pitaju koliko košta :) Da, mi ne naplaćujemo ništa. Ustvari smo se začudili kada smo vidjeli da to festivali naplaćuju te ponekad iznajmljuju prijenosne baterije za 15 eura za sve festivalske dane. Moramo spomenut da nismo ograničeni samo na mobitele, nego i ostale uređaje kao laptope i slično. Mi osiguravamo takvu struju, kakvu svi imaju u svojim domovima

Festival.hr: Uspijete li napunit svoje baterije ili se i vama znaju ispraznit? :) 

AlterED: Zasad nismo imali takvu situaciju. Imali smo samo manja pregrijavanja opreme za vrijeme iznimno vrućih ljetnih dana. No, zasad smo uspjeli pogonit čak do 10 sati mali sound system, mali stage s rasvjetom i punjenjem mobitela gdje je ekipa plesala a da nam su baterije izdržale. Na Seasplash festivalu smo pogonili 500 W King Shango sound i napravili mali stage u kampu uz King Shango sound i reggae roots.

Festival.hr:  Primjerili smo da prakticirate i kuhanje solarnom energijom?

AlterED: Tako je. Kuhamo fokusirajući sunčevo zračenje u jednu točku. Ova kuhala se mogu složiti za 30 kn i nevjerojatno su efikasna i brza. Imali smo i radionice izrade istih, te smo na Kinookus festivali izrađivali i solarne pećnice.

alterED

Festival.hr:  Kakvu glazbu privatno slušate i koliko vam je glazba važna u životu?

AlterED: Većinom smo se svi našli oko reggaea, duba i elektronic beatsa :) Svatko od nas ima još svoje kutke gdje zalazi, no kada pogonimo svoj mali sound onda je to reggae, dub i elektronika. Muzika je jedan jako bitan element našeg života i u što vjerujemo. Samisviramo nekoliko instrumenata i u tome uživamo. Tako smo i iz zezancije osnovali “Solaar band” gdje na veselim instrumentima kao npr. ukulele, melodika, gitara i slično sviramo “sun & fun related” pjesme i neki reggae. Naravno instrumente nosimo sa sobom i sastavni su dio “Kuće sunca” :)

alterED

Festival.hr: Daleko je iduća festivalska sezona, no imate li možda već neke želje, ako ne i planove? Kako će vam biti ispunjeno vrijeme do tada?

AlterED:  Festivali prestaju kod nas u ljeti, ali ne i u Europi. :) No, zasad nemamo dogovoreni angažman. Sezona nam je ove godine trebala završiti Outlook i Dimensions festivalom, ali iz organizacijskih razloga nismo stigli. Zasad smo gradili iskustva i polako znamo već kako sve to funkcionira. Ovo je hippie projekt i tko god nas pozove, doći ćemo. A i pokušati ćemo do godine skupiti još opreme i napraviti plan za veće festivale, pa i ako samo na jednu osobu budemo djelovali da zagrli sunce, uspjeli smo! :)

 

, , , ,

popis festivala